Sastanak u Vladi KS: Pronaći najbolje rješenje za funkcioniranje EDUS-a i pomoći djeci sa poteškoćama

Preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade podržano zastupnicima Skupštine Kantona će tražiti bolja rješenja za funkcioniranje EDUS-a, Udruženja Edukacija za sve.

Djeca sa poteškoćama u razvoju koja svoje vještine i obrazovanje stiču kroz ovaj program trenutno su upisana u Centar “Vladimir Nazor” te je ova javna ustanova na temelju sporazuma sa ovim Udruženjem omogućila realizaciju ovog programa.

- -

 Spomenuti sporazum ističe sa 31. 12. 2018. godine i otvorilo se pitanje daljeg rada Udruženja. Kako je na današnjem sastanku predsjedavajućeg Skukpštine KS Elmedina Konakovića, premijera Edina Forte i ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić sa članovima ovog Udruženja sredstva za nastavak ove saradnje će biti obezbjeđenja. Međutim, kako su obje strane složile na osnovu dosadašnjih iskustava, potrebno je naći drugačije, optimalniji koncept djelovanja EDUS-a obzirom na njegove specifičnosti u pristupu i modelu obrazovanja i osposobljavanja predškolske djece za njihovo uključivanje u dalji obrazovni proces.

 Zastupnici su prošle godine dali podršku i Elaboratu, tačnije inicijativi za osnivanje naučnog centra za podršku inkluziji, budući model funkcioniranje EDUS-a.Predsjedavajući Konaković i zastupnici koji su i u prethodnom periodu stalno ukazivali na problem uključivanja EDUS-a u sistem, iskazali su spremnost da se zajednički dođe do modela optimalnog funkcioniranja ovog Udruženja. Država bi jednim dijelom mogla pratiti ovakvu privatnu inicijativu i gdje bi novac pratio dijete, što znači da bi finansijske potrebe bile iskazane na osnovu potreba djeteta u ovom sistemu.

 “Dobre prakse moramo više primjenjivati, mijenjati klimu u društvu kada je riječ o brizi za ove mališane, moramo usvajati i primjenjivati nove, savremene metodologije u ovoj oblasti, a poseban fokus trebamo staviti na kvalitetnu edukaciju kadra koji rade sa ovom djecom. Imat ćete moju punu podršku u ovome” istakla je ministrica Bogunić, uz kako je navela, primjenu, ali i promjenu zakonske regulative kako bi takvi procesi mogli neometano teći.

- -

Podrška je obećana i od premijera Edina Forte naglašavajući da trenutna kratkoročna pomoć nije upitna, da se rad ne smije zaustaviti, ali da traženje dugoročnog i sistemskog rješenja mora biti najvažniji zadatak.

 “Dugoročan cilj specijalnog obrazovanja je da se dijete vrati u redovno obrazovanje. Na tome gradimo naš pristup i modele obrazovanja ovih mališana” poručila je sa današnjeg sastanka Nirvana Pištoljević, izvršna direktorica EDUS-a.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...