Saudijska aktivistica uhapšena zbog kritiziranja “normalizacije s Izraelom”, moguća i zatvorska kazna

Preporučujemo

Saudijske vlasti su uhapsile aktivisticu Nohu Al-Balawi koja je kritizirala napore saudijske Vlade da normalizira diplomatske odnose s Izraelom, kazali su lokalni izvori.

Noha Al-Balawi je pozvana na razgovor 23. januara i od tada je u pritvoru saudijske policije, navodi Middle East Monitor, prenosi Al Jazeera. Pritvor joj je produžen za dodatnih 35 dana, kazali su aktivisti.

- -

Al-Balawi je nedavno objavila videosnimak na Twitteru u kojem osuđuje napore saudijske Vlade da normalizira odnose s Izraelom “nauštrb palestinskog pitanja”. Lica prekrivenog nikabom u videosnimku, Al-Balawi je rekla da bi izraelsko-saudijski odnosi “služili samo interesima režima u Tel Avivu te da bi bili na štetu arapskih država”.

Saudijska policija je kazala da bi se Al-Balawi moglo suditi prema Članu 6 Zakona o cyber kriminalu Saudijske Arabije, kojim se kažnjavaju svi oni koji objavljuju ili prenose informacije koje se smatraju “štetnim za javni poredak”.

“Ako je proglase krivom, mogla bi biti osuđena i do pet godina zatvora, ili kažnjena sa 800.000 dolara novčane kazne”, rekli su aktivisti te dodali da bi se ona pred sudom trebala pojaviti u ponedjeljak.

U razgovoru za France 24 prošlog decembra, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Adel Al-Jubeir je rekao da Kraljevina ima “smjernice” za uspostavljanje punih diplomatskih veza s režimom u Tel Avivu. Al-Jubeirove izjave su kritizirali brojni aktivisti širom arapske regije.

- -

 

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...