Saudijska Arabija pogubila muškarca zbog zločina koji je navodno počinio kao maloljetnik

preporučujemo

U utorak je Saudijska Arabija pogubila 26-godišnjeg građanina zbog zločina koji su navodno počinjeni dok je bio maloljetnik. Porodica Mustafe al-Darwisha kaže da je mučen u pritvoru dok organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da njegovo suđenje nije bilo pošteno.

Al-Darwish je proglašen krivim po nekoliko optužbi, uključujući sastanak s drugima koji su bili uključeni u nerede 2011. i 2012. godine, učešće u oružanoj pobuni, sijanje razdora i zavjere da ubije lokalne snage sigurnosti.

Uhapšen je 2015. godine i osuđen na smrt u martu 2018. Do kraja maja ove godine iscrpio je zakonske mogućnosti žalbe. Aktivisti su upozorili da je njegovo pogubljenje neizbježno i da ovisi samo o potpisu saudijskog kralja.

Njegova porodica u Saudijskoj Arabiji rekla je da je Al-Darwish prisustvovao samo antivladinim protestima. On je član marginalizovane šiitske muslimanske zajednice u Saudijskoj Arabiji, a u regiji Qatif, gdje su šiiti većina, redovno se održavaju antivladini protesti. Tamo je bio period izraženijih nemira između 2011. i 2012. godine, dok su takozvani protesti Arapskog proljeća zahvatili Bliski Istok.

Prema aktivistima za zaštitu ljudskih prava, 26-godišnji Al-Darwish morao je imati 17 ili 18 godina u vrijeme navodnih zločina. Saudijske vlasti tvrde da je on bio punoljetan u vrijeme počinjenja krivičnih djela, ali ne navode precizne datume.

Al-Darwishova porodica rekla je da je mučen da bi priznao. Kasnije je odustao od svog priznanja. Njegova porodica također kaže da nisu mogli da ga kontaktiraju, a iz Amnesty Internationala tvrdili su da mu nije pošteno suđeno.

Porodica je rekla da nisu obaviješteni o pogubljenju u utorak i da su o tome čuli samo putem internetskih medija.

“Prije šest godina Mustafa je uhapšen s dvojicom svojih prijatelja”, navodi se u izjavi koju je u utorak objavila njegova porodica. “Policija ga je pustila bez optužbe, ali mu je zaplijenila telefon. Kasnije smo saznali da je na telefonu bila fotografija koja ih je vrijeđala. Kasnije su nas nazvali i rekli Mustafi da dođe po telefon, ali umjesto da ga vrate, priveli su ga. Kako mogu smaknuti dječaka zbog fotografije na njegovom telefonu?”.

Saudijska Arabija poznata je kao svjetski lider u izvršenju smrtnih kazni i provela je nekoliko masovnih pogubljenja.

Prošle godine kralj Saudijske Arabije Salman donio je odluku da se za zločine koje su počinili maloljetnici, odnosno svi mlađi od 18 godina, više neće kažnjavati smrću. Umjesto toga, počinitelj bi bio osuđen na 10 godina zatvora.

Najnovije

Milorad Dodik se sam prijavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas se sam prijavio Tužilaštvu BiH. Dodik je potvrdio da je to uradio...