SBB, SDP i DF zajednički će djelovati u Mostaru, Naša stranka se nije odazvala pozivu

Preporučujemo

Predstavnici kantonalnih i gradskih odbora SDP-a, SBB-a i DF-a održali su danas sastanak na temu lokalnih izbora u Mostaru, kojih u ovom gradu nema već deceniju. Sastanku su uprkos jučerašnjim najavama nisu odazvali predstavnici Naše stranke, dok će pregovori o Mostaru uz učešće svih parlamentarnih stranaka koji imaju ogranke u gradu na Neretvi započeti sutra u hotelu Bristol. Izvorni prijedlozi stranaka danas okupljenih bit će njihovi prijedlozi novog statuta grada, pomoću kojih bi se kompromisima moglo do konačnog rješenja za Mostar. Učesnici su danas pozvali i Ambasadu SAD-a, OHR, te Evropsku komisiju da se aktivno uključe u rješavanje mostarskog gordijevog čvora, piše Oslobođenje.

Predsjednik SDP-a HNK-a Zoran Mikulić kazao je kako su Mostarci minulih godina bili taoci administrativnog nasilja nad Ustavom, zakonima i izbornim procesom provedenim od strane CIK-a BiH, tvrdeći da su neki od ključnih ljudi u CIK-u ranije bili podanici određenih političkih stranaka.

– Stoga smo bili prinuđeni zaštititi minimalni dignitet građana i birača, prvenstveno Mostara. Zbog toga smo bili prinuđeni udružiti se u proevropski blok i zajednički nastupiti na nekim minimalnim principima koje smo usaglasili, rekao je.

Predsjednik DF-a Grada Mostara Mahmut Trčalo tvrdi kako vladajuće stranke u HNK-a, HDZ BiH i SDA nemaju eksluzivno pravo same pregovarati o Mostaru. Kazao je i da će se tokom sutrašnjih pregovora nastojati približiti koliko je to moguće stavovi sa stavovima pomenutih stranaka, ali i da će polazna osnova biti raniji prijedlog SDP-a i DF-a.

Predsjednik SBB-a u Mostaru Anel Kljako zadovoljan je ishodom današnjeg sastanka, jer je on, kako je rekao početak budućeg zajedničkog djelovanja ovih stranaka u gradu na Neretvi. SBB je u aprilu 2016. imao zajednički prijedlog s SDA za Mostar, koji prema Kljakinim riječima više nije aktualan.

– SBB se vraća izvornom prijedlogu za Mostar, o čemu sam u petak obavijestio kolege iz SDA. Kompromisi koje smo učinili prema SDA više ne vrijede jer je taj prijedlog pao u Parlamentarnoj skupštini BiH. Prema našem izvornom prijedlogu građani bi imali priliku birati po jednog kandidata iz svakog naroda za gradonačelnika, a potom bi Gradsko vijeće biralo gradonačelnika i dvojicu dogradonačelnika. Znate da su, po usaglašenom prijedlogu sa SDA, bila po dva kandidata iz svakog naroda, a mi nismo za to da građani biraju, a vijećnici probiraju između kandidata, rekao je.

Osvrnuo se i na trenutnu političku situaciju u Mostaru.

Žalosno je da je prošlo punih deset godina, a da u Mostaru nisu održani lokalni izbori. Da bismo promijenili stravi u ovom gradu neophodna nam je snažna proevropska inicijativa koja bi dovela do zajedničkog rješenja u korist građana Mostara, smatra Kljako.

 

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...