Hrvatska stranka BiH: Diskriminirajući radni materijal CIK-a o izboru delegata je krivično djelo

preporučujemo

Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine pozvala je nadležne institucije da istraže, kako su naveli, skandalozni slučaj kruženja „radnoga materijala“ u Centralnoj izbornoj komisiji koji je  uznemirio javnost i utvrde eventualnu odgovornost osoba iz CIK-a. , piše Patria.

„Izvan svake je sumnje da je kazneno djelo već i priprema odluke CIK-a BiH kojom bi se, suprotno odredbama  Amandmana 34. na Ustav FBiH uskratilo pravo i mogućnost izbora pripadnika konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH“, naveli su iz HS BiH.

Mediji su objavili dokument iz kojeg se vidi da će jedna od tema sljedeće sjednice CIK-a, naredne sedmice, biti i pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Prema predloženim materijalima, koji trebaju doći na sjednicu CIK-a, su i oni po kojem bi se u budućem sazivu Doma naroda PFBiH nalazi samo Hrvati iz Hercegovine, ali ne i Hrvati iz Sarajevskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona i Tuzlanskog kantona. Iz nekih kantona, poput Hercegovačkog ili Zapadnohercegovačkog kantona ne bi bilo bošnjačkih delegata u Domu naroda PFBiH. Iz građanskih političkih stranaka takve prijedloge su ocijenili kao nedopustivim, jer dovode do novih etničkih podjela u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, ocijenjeno je da bi takav izborni zakon donio koristi samo HDZ- BiH, dok bi stotine Hrvata iz Bosne diskriminirao.

Iz Hrvatske stranke BiH navode da i pripremljena odluka sama po sebi je narušavanje ustavnopravnoga poretka FBiH i predstavlja ozbiljnu povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina zajamčenu Ustavom FBiH i međunarodnim konvencijama koje su na pravnoj snazi u BiH. Iz HS-a BiH podsjećaju da je javnost uznemirena te da je potrebna brza istraga nadležnih tijela kako bi se sve sumnje otklonile i utvrdila odgovornost.

„Pitamo se zašto se ne oglašavaju hrvatski članovi CIK-a Vlado Rogić i Stjepan Mikić jer    skandalozni  ‘radni materijal’  prijeti narušavanju ustavnih i ljudskih prava i Hrvata u BiH, a poglavito u nekim područjima naše zemlje“, reagirali su iz Hrvatske stranke BiH.

Najnovije

Tri osobe poginule prilikom slijetanja vozila sa autoputa kod Sarajeva

Tri osobe su smrtno stradale usljed slijetanja automobila sa autoputa A-1 kod Lepenice, nedaleko od Sarajeva, potvrđeno je iz...