Hrvatska stranka BiH: Diskriminirajući radni materijal CIK-a o izboru delegata je krivično djelo

preporučujemo

Hrvatska stranka Bosne i Hercegovine pozvala je nadležne institucije da istraže, kako su naveli, skandalozni slučaj kruženja „radnoga materijala“ u Centralnoj izbornoj komisiji koji je  uznemirio javnost i utvrde eventualnu odgovornost osoba iz CIK-a. , piše Patria.

„Izvan svake je sumnje da je kazneno djelo već i priprema odluke CIK-a BiH kojom bi se, suprotno odredbama  Amandmana 34. na Ustav FBiH uskratilo pravo i mogućnost izbora pripadnika konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH“, naveli su iz HS BiH.

Mediji su objavili dokument iz kojeg se vidi da će jedna od tema sljedeće sjednice CIK-a, naredne sedmice, biti i pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Prema predloženim materijalima, koji trebaju doći na sjednicu CIK-a, su i oni po kojem bi se u budućem sazivu Doma naroda PFBiH nalazi samo Hrvati iz Hercegovine, ali ne i Hrvati iz Sarajevskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona i Tuzlanskog kantona. Iz nekih kantona, poput Hercegovačkog ili Zapadnohercegovačkog kantona ne bi bilo bošnjačkih delegata u Domu naroda PFBiH. Iz građanskih političkih stranaka takve prijedloge su ocijenili kao nedopustivim, jer dovode do novih etničkih podjela u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, ocijenjeno je da bi takav izborni zakon donio koristi samo HDZ- BiH, dok bi stotine Hrvata iz Bosne diskriminirao.

Iz Hrvatske stranke BiH navode da i pripremljena odluka sama po sebi je narušavanje ustavnopravnoga poretka FBiH i predstavlja ozbiljnu povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina zajamčenu Ustavom FBiH i međunarodnim konvencijama koje su na pravnoj snazi u BiH. Iz HS-a BiH podsjećaju da je javnost uznemirena te da je potrebna brza istraga nadležnih tijela kako bi se sve sumnje otklonile i utvrdila odgovornost.

„Pitamo se zašto se ne oglašavaju hrvatski članovi CIK-a Vlado Rogić i Stjepan Mikić jer    skandalozni  ‘radni materijal’  prijeti narušavanju ustavnih i ljudskih prava i Hrvata u BiH, a poglavito u nekim područjima naše zemlje“, reagirali su iz Hrvatske stranke BiH.

Najnovije

Aleksandar Vučić: Sačuvat ćemo mir, nikome nije do rata, ali plašim se neodgovornosti i neozbiljnosti zapada. Mislim da su sankcije loša politika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je komentarišući situaciju u regiji kazao da rata neće biti.   “Sačuvat ćemo mir, nikome nije...