Schmidt zbog Milanovića poslao diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u BiH

Preporučujemo

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta poslao je jučer diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu zbog izjava predsjednika te zemlje Zorana Milanovića.

Milanović je u više navrata govorio kako je Schmidt nelegalno izabran na poziciju visokog predstavnika, budući da ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Schmidt se, kako prenosi Jutarnji list, u protestnoj noti referira na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja, u kojem se definiše i pozicija visokog predstavnika.

“Ured Visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se suzdrže od iznošenja neutemeljenih optužbi o imenovanju i statusu Visokog predstavnika”, piše Schmidt u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Podsjećamo, Milanović je više puta u zadnjih mjesec dana govorio da je Schmidt nelegalno izabran, te ga pozivao da koristi bonske ovlasti i izmijeni izborni zakon u BiH.

Rusija se, podsjetimo, protivila izboru Schmidta kao stalna članica Vijeća sigurnosti, pa ga Vijeće za implementaciju mira, odnosno njegov Upravni odbor, nisu jednoglasno imenovali. S druge strane, međunarodna zajednica kaže da za to ni nije trebala rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, te da ni njegov prethodnik nije izabran na taj način.

Najnovije

Dmitri Medvedev tvrdi da je cilj Sjedinjenih Američkih Država uništiti Rusiju

Jedan od najbližih suradnika Vladimira Putina, bivši predsjednik Rusije Dmitri Medvedev je u izjavi za rusku novinsku agenciju Tass...