Scholz: Postoji konsenzus sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napad na teritoriju Rusije

Preporučujemo

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u intervjuu za Blid da postoji konsenzus s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da se zapadno oružje neće koristiti za napade na ruski teritorij.

Na pitanje o dogovoru s predsjednikom Zelenskim da će se zapadno oružje koristiti samo na teritoriju Ukrajine i da Rusija njime neće biti napadnuta, Scholz je odgovorio: “O tome postoji konsenzus”.

Osim toga, njemački kancelar reagirao je na Putinovu izjavu da će Rusiji “opet” prijetiti njemački tenkovi. Scholz je rekao: “Njegove su riječi dio niza apsurdnih historijskih poređenja kojima opravdava svoj napad na Ukrajinu. Ali ovaj se rat ničim ne može opravdati. Rusija vodi nemilosrdni rat protiv Ukrajine.”

Objasnio je i principe po kojima Njemačka pruža vojnu pomoć Ukrajini.

“Zajedno s našim saveznicima predajemo borbene tenkove Ukrajini kako bi se mogla braniti. Pažljivo smo odvagali svaku isporuku oružja, usko je koordinirali s našim saveznicima, prije svega s SAD. Takav zajednički pristup sprječava eskalaciju rata”, kazao je Scholz.

Krajem januara njemačka vlada odlučila je dozvoliti izvoz tenkova Leopard 2 Ukrajini. Ukrajina je dugo tražila zapadne tenkove, ali je Njemačka bila jedna od država koja je odugovlačila sa izdavanjem potrebnih dozvola za izvoz.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...