SDA: Za šest mjeseci Fortine vlade, UNSA pao na listi za 951 mjesto

preporučujemo

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo smatra zabrinjavajućim pad Univerziteta u Sarajevu za čak 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, u odnosnu na juli prošle godine. 

Skupština KS je osnivač Univerziteta u Sarajevu i ovako radikalan pad UNSA, tokom samo nekoliko mjeseci, predstavlja alarmantan podatak, sa kojim se osnivač mora suočiti. Podsjećamo  da je u oktobru 2018. UNSA ostvario najbolju poziciju u svojoj historiji (1.676) a onda je za samo nekoliko mjeseci pao na 2627. poziciju.

S time u vezi Klub SDA u Skupštini traži da Rektorat Univerziteta podnese hitan raport prema zastupnicima, kako bi bilo otvoreno pitanje zbog čega je došlo do ovakvog pada UNSA tokom proteklih mjeseci.

U proteklim mjesecima javnost i stručni krugovi, svjedočili su grubom nasilju vlasti u KS nad zakonima u oblasti visokog obrazovanja, što je čak dovelo do ostavke ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, koja je jasno poručila da joj je onemogućen zakonit i savjestan rad.

Klub zastupnika SDA ima jasan stav da odluke u sistemu  visokog oobrazovanja moraju biti donosene u skladu sa zakonom, i na temelju preporuka struke, te da se nikako ne smije  desiti da političari sa sumnjivo stečenim diplomama kontrolišu sistem visokog obrazovanja.

Najnovije

Dunović poručio Čavari: Znate kako je biti marioneta, Dragan je glavni lutkar u pozorištu apsurda zvanom HDZ

Predsjednik Federacije BiH (FBiH), Marinko Čavara,  je u intervjuu za "Nezavisne novine" Milana Dunovića i Željka Komšića nazvao "lutkama...