SSPO u BiH: Nismo informirani o povećanjima plaća policijskim službenicima

preporučujemo

Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini (SSPO) saopćio je danas kako njihov poziv na hitno usvajanje budžeta institucija BiH nije upućen da bi se koristio u dnevno-političke svrhe, već kako bi parlamentarne stranke zahtjev ozbiljno shvatile, s obzirom na probleme sa kojima se susreću uposleni u tim agencijama.

Ističu da Savez sindikata policijskih organa raspolaže informacijama da je u Prijedlogu budžeta  predviđeno povećanje toplog obroka za dvije  KM po danu te povećanje naknade za troškove dolaska na posao i odlaska na posao za iznos od pet posto, iako je cijena goriva po litri od donošenja Odluke o predmetnoj naknadi do danas porasla najmanje 35 posto.

Naglasili su da nisu informirani o povećanjima plaća policijskim službenicima o kojem se govori, s obzirom da u protekle četiri godine nisu uspjeli ostvariti dijalog sa Vijećem ministara BiH.

– Prema važećem zakonu o plaćama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine plaću je moguće povećati isključivo kroz povećanje osnovice a prema našim saznanjima budžet za 2019. je projiciran na osnovici 475 KM – navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da koeficijenti po kojima se vrši obračun plaće policijskim službenicima nisu promijenjeni od novembra 2017. godine niti da je pripremljen bilo kakav dokument o tome, saopćeno je iz  SSPO u BiH.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...