SDP BiH: Neprihvatljiv način na koji je uhapšen Atif Dudaković

Preporučujemo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine neprihvatljivim ocjenjuje način na koji su pravosudno-policijske agencije BiH izvele hapšenje generala Armije RBiH Atifa Dudakovića.

“Radi se o čovjeku koji je uvijek bio dostupan, odazivao se pozivima pravosudnih i policijskih tijela BiH i koji je javno govorio da će im uvijek biti na raspolaganju. Na ovaj način očigledno se želi dodvoriti određenim političkim centrima i snagama u BiH, ali i regiji, koji godinama vode kampanju kako bi izjednačili odgovornost Armije RBiH, sa vojskama čiji zločini su dokazani kao udruženi zločinački poduhvat pred međunarodnim, ali i sudovima u BiH”, saopšteno je.

“Ratna strategija Petog Korpusa Armije BiH bila je isključivo odbrambenog karaktera i nije se zasnivala na pljačkanju, paljenju, silovanju i ubijanju nedužnih civila, niti na poticanju mržnje među narodima, o čemu svjedoči i multinacionalni sastav komande Petog Korpusa”, navodi se u saopštenju.

“Pozivamo SIPA-u, Tužilaštvo i Sud BiH da pokažu maksimalnu profesionalnost, te da jednom za sva vremena zaustave dostavljanje informacija o hapšenjima „podobnim“ medijima, jer se time stvara klima potpunog nepovjerenja u njihov rad. Iskazujemo punu podršku procesuiranju svih ratnih zločina počinjenih u BiH. Pozivamo i sve građane BiH, koji poštuju žrtvu branilaca Republike BiH i generala Dudakovića, koji je jedan od simbola tog otpora, da ostanu mirni i ne dozvole da se ovaj događaj iskoristi za bilo kakve političke svrhe”, saopšteno je.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...