SDP BiH se povlači iz razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva zbog blokada SDA i HDZ

preporučujemo

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine odlučila se povući iz daljnjih razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH, koje organiziraju Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD-a, uz ekspertsku pomoć OHR-a.

Razlog je što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopšte raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora.

– Evidentno je da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju. Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe. Jedino ovim strankama odgovara situacija da se u izbornu kampanju uđe sa neizvjesnošću da se vlast nakon izbora uopšte može formirati.

Mi, u SDP-u, više ne želimo učestvovati u farsi koju režiraju SDA i HDZ. Današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali su čvrst savez, kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu. Čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele.

Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi slučaj „Mostar“, u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz budžeta ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke.

Pročitajte:  SDA protiv "Nipotizma": Dok je javnost zaokupljena državnim temama Konaković u Sarajevu zapošljava svoje kadrove

Izuzetno cijenimo napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zloupotrebljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć.

Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu sa Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH – naveli su iz SDP-a, prenio je NAP.

Pročitajte:  Nikšić pisao evropskim socijalistima: Pomozite nam da sačuvamo mir i suprotstavimo se politikama sukoba

Najnovije

Tragedija u Brčkom: Nekoliko osoba stradalo u požaru, spašeno četvero djece

U požaru koji je zahvatio stambeni objekat u brčanskom naselju Suljagica sokak, u Mostarskoj ulici, prema pisanju lokalnih medija...