Sebija Izetbegović odgovorila ministrici Ademaj: Nakon potpuno jalovog mandata prebacuje lopticu drugima

preporučujemo

Ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj izjavila je danas  da ključ za rješenje problema u zdravstvu ima direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Ona je, između ostalog, rekla kako se finansijska sredstva nalaze u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS-a, na koji profesorica Izetbegović ima veliki utjecaj.

“Ona jednim telefonskim pozivom može riješiti problem”, rekla je dodajući da se slaže sa izjavama profesorice Izetbegović kako novca ima dovoljno, ali da se treba pravilo raspodijeliti.

Ubrzo je stigao i odgovor Sebije Izetbegović koji prenosimo u cjelosti.

“Iznenađena sam izjavom ministrice Ademaj. Izgleda da ona nije upoznata sa svojim obavezama i dužnostima. Možda bi konačno trebala da pročita svoj ugovor nakon 2,5 godine mandata. Osnovna obaveza kantonalne ministrice je da se brine o zdravstvenom sistemu, na način da svi korisnici budu zadovoljni uslugom ali i uposlenici plaćama. Njena je dužnost propisati radno vrijeme, uskladiti rad u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Rješenju o registraciji. Njena je dužnost platiti adekvatno uposlenike u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo. Zašto ministrica Ademaj spominje mene kao ključ, trebalo bi pitati nju. Ali evo, podsjećam je da je ona ta koja sjedi na sjednicama Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, moram je pitati da li se sjeća koliko je novca dodatno namakla iz budžeta za JU Apoteke Sarajevo, čiji je direktor, kao i ona, SBB kadar.Evo ja ću je podsjetiti: 2017.godine iznos je bio 580.000 KM. 2018. godine iznos je bio 2.000.000 KM za isti broj apoteka”, navela je Izetbegović.

“Da li je tada nekoga zvala telefonom? Da li je tada ‘ključ bio u njenom džepu’? Zna ministrica Ademaj da se godišnje troši 350 – 360 miliona KM u zdravstvu KS. Pa ona je ekonomista, ne trebam joj ja to govoriti. Zna ministrica Ademaj koliko i je i kome potpisala saglasnosti za zapošljavanje i gdje u svom mandatu. Uostalom, lijepo je i pošteno da javno, i konačno, prizna da ne zna i ne može raditi svoj posao i da ga treba uraditi neko drugi. Nije lijepo što nam je potrošila dragocjeno vrijeme, a ništa ozbiljno nije uradila za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Na kraju, nije lijepo da javno iznosi neistine, jer se u pravom sistemu ništa ne završava ‘jednim telefonskim pozivom’, nego posvećenim i predanim radom. Žao mi je što moram reći da je izjava ministrice Zilhe Ademaj djetinjasta, neozbiljna i krajnje populistička. Možda je samo željela da bude duhovita? Ali evo, kako god bilo, spremna sam preuzeti i njen posao, ali da mi prebaci i svoju platu – može i telefonskim pozivom”, navela je Izetbegović.

Najnovije

Stravično: Migrant na Otoci sam sebi nanio povrede, uznemireni građani zvali policiju i Hitnu pomoć

Stanovnici sarajevske ulice Ilije Engela na Otoci danas su svjedočili nemilim scenama, nakon što je migrant, prema svemu sudeći...