Sebija neće dobiti podršku za svoju kandidaturu: Borba se vodi između Denisa Zvizdića i Safeta Softića

Preporučujemo

Kriza koja trenutno drma SDA najveća je u posljednjih dvadesetak godina, jer nakon što su pale dvije SDA kantonalne vlade i jedan premijer, stranci sada prijeti dalje urušavanje, prevashodno zbog borbe za Predsjedništvo BiH.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, odsudna borba se vodi između Denisa Zvizdića, aktuelnog predsjedavajućeg Vijeća ministara, i potpredsjednika Safeta Softića, bivšeg predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, a sve nakon što je postalo jasno da supruga lidera SDA Sebija Izetbegović neće dobiti podršku za svoju kandidaturu.

Zvizdić je dugo u krugovima bliskim partiji slovio kao nezvanični favorit, no budući da se izbori bliže, Izetbegović ni za njegovu kandidaturu nije dobio podršku od zvanične Ankare, ali i same IZ BiH, navodno zbog Zvizdićeve ratne uloge (nije boravio u BiH tokom rata), ali i “komunističkog backgrounda”.

“Izetbegović to sada ne može reći Zvizdiću i pokušava nametnuti Softića preko terena. Softić ima podršku Bihaća i Zenice, ali nema Tuzle, i zato Izetbegović uklanja cijelo vođstvo stranke u Tuzlanskom kantonu da otvori prostor Softiću. U Sarajevu se, također, očekuju novi sukobi”, kaže naš sagovornik izrazito blizak vrhu SDA, koji je, razumljivo, insistirao na anonimnosti.

Bitno je, naime, u svemu znati da “Zvizdićevom (gatačkom) klanu” u SDA pripada i netom smijenjeni potpredsjednik iz TK Mirsad Kukić, te da su u istom klanu i braća Čampara, Aljoša, ministar policije FBiH, odnosno Dubravko, državni tužilac. Nepoznato je kakve će njih dvojica, ali i sam Zvizdić, sada pozicije zauzeti.

U samoj SDA, pak, pokušavaju ublažiti razmjere krize koja drma stranku.

Tako je Halid Genjac, predsjednik GO SDA, “Nezavisnim” samo kratko rekao da je “u toku pospremanje stranke”.

Sam Softić, koji je iznenada isplivao kao favorit za Predsjedništvo BiH, osvrćući se na aferu u TK navodi kako “niko ne može privatizovati stranku”.

“SDA je još u novembru prošle godine najavila pročišćavanje vlastitih redova. Posljednja dešavanja u TK, ali i Sarajevu nakon ostavke premijera Elmedina Konakovića na članstvo u stranci, dio su plana SDA da se pred izbore obračuna sa lošim stvarima u sopstvenim redovima”, rekao je Softić.

(M.D.)

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...