FOTO Tribina Asocijacije žena SDA: Pozorište u Zenici bilo premalo za poštivaoce Sebije Izetbegović

Preporučujemo

U organizaciji Asocijacija Fatma SDA BiH u Zenici je sinoć održana tribinu pod nazivom „Žena u menadžmentu – prednosti i prepreke“ na kojoj su kao gošće predavači bile dr.spec. Selvedina Sarajlić-Spahić i prof.dr. Sebija Izetbegović.

Bosansko narodno pozorište u Zenici bilo je premalo za sve poštivaoce lika i djela Sebije Izetbegović. Čak ni oni koji su rezervisali mjesto nisu ga zatekli, a ni tim koji je došao u pratnji Sebije Izetbegović nije imao mjesto za sjesti.

Sama tribina realizirana je u formi razgovora tokom kojeg su gošće, kao dugogodišnje menadžerice, iznijele svoje viđenje ovog značajnog društvenog pitanja, ali i neka od svojih osobnih iskustava.

Prof. dr Sebija Izetbegović, kao direktorica i uopće prva žena na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu govorila je o počecima svoje karijere, o poteškoćama s kojima se susretala na u privatnom i profesionalnom životu naglasivši ipak, da je sve do pojedinca i njegovog načina suočavanja sa različitim životnim situacijama.

 

“Smatram da bi žene u menadžmentu morale biti mnogo zastupljenije. Primjer Kliničkog centra u Sarajevu je primjer ustanove u kojoj dvije trećine uposlenika čine žene. U medicini je to na neki način i razumljivo s obzirom na činjenicu da se dvije trećine žena svakako upisuje na medicinski fakultet i nama je na neki način normalno da žene budu i u menadžmentu. Generalno stanje prilično zavisi od njih samih, postoji veliki broj prepreka, što ne znači da se one ne mogu preći” navela je direktorica UKCS. Ipak, uloga žene kao majke je neprikosnovena i iz perspektive profesorice Izetbegović.

(M.D.)

Najnovije

Zatvori maksimalne sigurnosti: Evo gdje bi Jovica Stanišić i Franko Simatović mogli izdržavati kaznu

Presudom koju je donio Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS), bivši direktor Savezne državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišić i...