Sedam vjenčanih gafova kraljevskih porodica o kojima se i danas priča

Preporučujemo

Mladenci sanjaju da na dan njihovog vjenčanja sve protekne u najboljem redu. Kada su u pitanju kraljevska vjenčanja, za miran tok ceremonije bez ikakvih problema, brine se stotine različitih pojedinaca – od organizatora vjenčanja, preko cvjećara i slastičara do muzičara i konobara.

Ipak, neke stvari pođu po zlu.

- -

1. Potrgana vjenčana tijara kraljice Elizabete II. 

Na samo jutro vjenčanja između Elizabete II. i princa Philipa, frizer je potrgao tijaru koju je buduća kraljica trebala nositi prilikom izgovaranja sudbnosnog da.

Policija je ovaj vrijedan komad nakita hitno prenijela u zlatarnicu House of Gerrard na popravak i vratila ga taman na vrijeme za svadbenu svečanost. Tijara je preživjela nespretnost frizera, a Elizabetina kćer princeza Anna nosila ju je također na dan svojeg vjenčanja.

2. Zgužvana vjenčanica princeze Diane 

- -

Na vjenčanju princeze Diane i princa Charlesa došlo je do nekoliko škakljivih situacija. Princ je zabrljao svoje zavjete, te je dragoj obećao umjesto svojih dati joj njena ovozemaljska dobra. Ona mu je uzvratila tako što ga je nazvala pogrešnim imenom. Umjesto da mu se obratila sa Charles Philip, nazvala ga je Philip Charles Arthur George.

Vjenčanje će ostati upamćeno po vjenčanici Davida Emanuela i dugom šlepom koji su se neopisivo zgužvali nakon princezine vožnje u kočiji. Zbog dužine šlepa od osam metara, haljina je ušla u historiju.

3. Zaboravljen vjenčani buket danske princeze

Danska princeza Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg zaboravila je svoj vjenčani buket. Cvijeće je čekala gotovo 10 minuta prije nego što joj je bilo dozvoljeno prošetati do oltara. Na svu sreću, to ju nije pokvarilo svadbeno veselje.

4. Preuska haljina francuske kraljice 

Svi su pričali o spektakularnoj vjenčanici Marije Antoanete i mnoštvo nakita koje je nosila francuska kraljica. Iako su korišteni najbolji materijali onoga vremena za haljinu, ona je napravljena s pogrešnim mjerama. Nažalost, bila joj je preuska. Kako je poslije svjedočila vojvotkinja od Northumberleanda, nazirala se čipka kombinea kojeg je Marija Antoaneta nosila ispod vjenčanice, piše zadovoljna.hr.

5. Catherine Middleton je bila zasjenjenja na svojem vjenčanju 

Sjećate li se malene djeveruše koja se mrštila na fotografiji prvog službenog poljupca Catherine Middleton i princa Williama s balkona kraljevske palače? Trenutak je to koji je postao viralni hit pa je zasjenio mladenku. Najslađa djeveruša zbog koje je Catherine Middleton bila spremna i zgužvati haljinu

6. Povraćanje princeze Auguste po svekrvi 

Princezi Augusti od Saxe-Gotha na dan vjenčanja dogodilo se ono o čega strahuje većina mladenka. Mlada 17-godišnjakinja udavala se preko svoje volje za Frederika, princa od Walesa, a zbog nervoze povratila je po vlastitoj vjenčanici, kao i po svojoj budućnoj svekrvi.

7. Suze kralja Georgea IV. 

Kralj George IV. nije upoznao svoju buduću suprugu Carolinu sve do dana njihovog vjenčanja. Pristao se za nju udati samo zbog miraza, odnosno kako bi se riješio svojih dugova. Ne samo da je bio toliko pijan da su ga morali pridržavati tokom razmjene vjenčanih zavjeta, već se i rasplakao kad je svećenik pitao ima li netko nešto protiv te bračne zajednice, a uzvanici su zašutjeli.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...