Obilježen Dan maloljetnih boraca Armije RBiH

Preporučujemo

U sarajevskoj Općini Novi Grad obilježen je 16. april Dan maloljetnih boraca Armije RBiH. U sklopu obilježavanja članovi udruženja su odali počast i obišli mezarja i groblja svojih saboraca, piše Fokus.

Posjetili su porodice najmlađih šehida dobitnika vojnog priznanja Zlatni ljiljan i poginulih maloljetnih pripadnika Armije RBiH. Održan je historijski čas sa učenicima završnih razreda osnovne škole Fatima Gunić.  Svečano su otvorene i nove prostorije ovog udruženja.

- -

U prepunoj sali Općinskog vijeća održana je svečana akademija u sklopu koje je prikazan i promo film te dodjeljene zahvalnice.

Foto: Fokus

Na akademiji prisutnima su se obratili predsjednik Skupštine udruženja prof. Vedran Zubić, predsjedavajući općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo dr. Rusmir Baljić, ratni komadant Nezim Halilović Muderiz i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo mr. Muharem Fišo.

Udruženje je posthumno dodjelilo zahvalanice za doprinos u odbrani od agresije na RBiH najmlađem Zlatnom ljiljanu sa područja općine Azuru Alajbegoviću i najmlađem Zlatnom ljiljanu Armije RBiH Emiru Teroviću – Cicku.

Foto: Fokus

Ifet Klapuh predsjednik udruženja izjavio je da je Općina Novi Grad Sarajevo jedina je u BiH koja je odlukama Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, a na prijedlog udruženja, u kalendar značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godine i NOR-a 1941-1945 godine uvrstila 16. april koji se obilježava kao Dan maloljetnih boraca Armije RBiH i 1. oktobar koji se obilježava kao Dan sjećanja na šehide, poginule maloljetne borce Armije i MUP-a RBiH i Dan pogibije Nedima Škame.

Najnovije

Vlada Slovenije danas odlučuje o priznanju Palestine

Vlada Slovenije će na današnjoj sjednici raspravljati o priznanju Palestine i svoju odluku proslijediti Narodnoj skupštini, koja će je,...