Šef firme koja je ukrala podatke 50 miliona Facebook profila: Trump je pobijedio zbog nas

Preporučujemo

Šef kompanije za politički konsalting i analizu podataka Cambridge Analytica Alexander Nix rekao je u tajno snimljenom razgovoru da je njihova online kampanja imala ključnu ulogu u pobjedi Donalda Trumpa na američkim izborima 2016. godine.

Nix se time, kao i etički i legalno upitnim metodama kompanije, pohvalio u razgovoru s reporterom britanske televizije Channel 4 koji se predstavio kao mogući klijent, odnosno saradnik političara sa Šri Lanke.

U velikoj reportaži nazvanoj “Podaci, demokratija i prljavi trikovi”, koju je Channel 4 snimao četiri mjeseca, otkriveno je da se Cambridge Analytica na prevaru i bez dozvole domogla privatnih podataka 50 miliona Facebook korisnika. Te je podatke zatim koristila kako bi psihološki profilirala biračko tijelo, ali i posebno prilagođenim porukama utjecala na to kako će glasati njegovi različiti segmenti.

Tako barem tvrdi zviždač i bivši radnik Cambridge Analytica zadužen za pribavljanje podataka Christopher Wylie.

“Iskoristili smo Facebook kako bismo prikupili milione profila ljudi. I izgradili smo modele kako bismo iskoristili ono što znamo o njima i ciljali njihove unutarnje demone. To je bio temelj na kojem je cijela firma izgrađena”, rekao je Wylie u intervjuu za list Observer koji je sarađivao u reportaži s Channel 4.

Nakon što je reportaža objavljena, Nix je suspendovan sa pozicije glavnog direktora Cambridge Analytica, javlja Reuters.

Njegovi komentari također predstavljaju dodatan problem za Facebook i njegovog osnivača Marka Zuckerberga kojeg je britansko parlamentarno povjerenstvo pozvalo da se izjasni o cijeloj aferi do iduće sedmice.

Dionice Facebooka u padu su već drugi dan zaredom i izgubile su ukupno 60 milijardi dolara vrijednosti. Investitori, naime, strahuju od novih regulacija i kazni za ovog internet-giganta, ali i druge društvene mreže.

Nix je u reportaži, misleći da razgovara s novim klijentom, opisao razne načine na koje njegovi operativci utječu na rezultate izbora u korist svojih klijenata, od SAD-a do Kenije. Posebno je zanimljiva njegova tvrdnja da se sa samim Trumpom za vrijeme predizborne kampanje našao “mnogo puta”. Trumpov voditelj kampanje Steve Bannon bio je u to vrijeme i u nadzornom odboru Cambridge Analytica. Kompanija se  ogradila od svog šefa, tvrdeći u saopštenju da njegovi komentari “ne predstavljaju vrijednosti firme i njegova suspenzija pokazuje ozbiljnost kojom gledamo na ovaj problem”.

Iz firme poriču sve optužbe na svoj račun i tvrde da su izbrisali sve podatke kad su otkrili da nisu prikupljeni u skladu s pravilima o zaštiti podataka.

jared Kushner, Trumpov zet i viši savjetnik u Bijeloj kući, nadgledao je u kampanji digitalne operacije.

Neimenovani bivši savjetnik Trumpa rekao je kako je upravo Kushner angažirao Cambridge Analytica kako bi pomogla njegovu svekru da pobijedi Hillary Clinton u izborima. A Bannon je bio taj koji je nadgledao operaciju prikupljanja podataka s Facebooka za profiliranje američkih glasača, tvrdi Wylie.

Bannon je odobrio milion dolara za tu operaciju 2014., a za sada nije komentarisao ove tvrdnje. Iako je prema američkom zakonu ilegalno da strani državljani doniraju ili troše novac u korist kandidata na američkim izborima, bivši član Američkog povjerenstva za savezne izbore, republikanac Bradley Smith, smatra da korištenje usluga Cambridge Analytica od Trumpove kampanje nije bilo ilegalno, “osim ako su pružali svoje usluge besplatno ili ispod tržišne cijene”.

Osim britanskih, i zakonodavci u SAD-u i Europskoj uniji sada traže od ove kompanije objašnjenje kako je došla do podataka, a od Facebooka zašto nije obavijestila korisnike i je li prekršila njihovu privatnost.

Facebook tvrdi da ne zna vodi li se protiv njega formalna istraga, ali da je dobio upit od američkog Saveznog povjerenstva za trgovinu (FTC) o spornim podacima.

“Cijela firma je zgrožena zato što smo prevareni. Predani smo pridržavanju naše politike zaštite podataka ljudi i poduzet ćemo sve korake potrebne da bismo osigurali da se to više ne dogodi”, poručio je Facebook u svom jučerašnjem saopštenju.

Ako FTC utvrdi da je Facebook prekršio pravila o pristanku na koja se obavezao sporazumom s američkim vlastima 2011. godine, mogao bi ga kazniti  hiljadama dolara po danu kršenja, što bi ukupno moglo iznositi nekoliko milijardi dolara, prenosi index.hr.

Ali, muke po Facebooku tu ne prestaju jer su ga jučer na sudu u San Franciscu tužili prvi dioničari zbog gubitka koji su pretrpjeli zbog toga što ih je firma obmanula o svojoj sposobnosti zaštite podataka.

Ovo bi mogla biti samo prva takva tužba u nizu, uključujući i tužbe samih korisnika.

Podsjetimo, Facebook i druge društvene mreže već su na udaru kritika zbog poplave lažnih vijesti na njihovim platformama prije američkih izbora, uključujući propagandne operacije ruskih službi u korist Trumpa. Američka senatorica Dianne Feinstein pozvala je Zuckerberga da svjedoči u Kongresu. Senatsko obavještajno povjerenstvo koje vodi istragu o ruskom miješanju u izbore, također je najavilo novu istragu o operacijama Cambridge Analytice.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...