Slaven Kovačević: Kako do ujedinjene ljevice kao alternative postojećem stanju

Preporučujemo

Piše: Dr. Slaven KOVAČEVIĆ 

Ujedinjenje ljevice/građanske opcije, kao alternative postojećem stanju, vidim u sljedećim koracima, nemajući namjeru da oponiram bilo kome, niti da koristim nečije, do sada, iskazane ideje.

- -

1. Programska izborno/politička platforma, kao sinergija svih dosadašnjih izbornih/političkih programa uključenih stranaka ljevice/građanskih, na način da se obuhvate svi zajednički stavovi, zajedničke dodirne tačke i rješenja za unapređenje sveukupnog života u BiH. Takva platforma treba biti temeljem za kvalitetno i iskreno nastupanje na izborima i za posebno pripremljeno ujedinjenje nakon Općih izbora 2018. godine, iz čega treba proizaći kvalitetan politički program, a izvjesno i neki novi, unapređeni statut..

2. Zajednički izborni nastup kroz zajedničke kandidate i zajedničke liste, gdje god je to moguće i realno, kako bi se građanima pokazalo da unutar-stranačka raspodjela pozicija i mjesta na listama, nije i neće biti osnovni motiv djelovanja, pojedinačnog ili zajedničkog. Odnosno, ambicije bilo koga da bude kandidat za bilo šta, trebaju biti po strani, kako bi se sa najboljim, najkvalitetnijim zajedničkim kandidatima, stvorilo promišljanje da se radi o stvarnoj alternativi sadašnjem lošem stanju u BiH.

3. Artikulirano ideološko nastupanje, na bazi stvarnih socijaldemokratskih i građanskih vrijednosti, onako kako to zahtijevaju europski principi i standardi, sa odbacivanjem dosadašnjih retrogradnih ideja i sistema ponašanja, koji stvaraju sumnju kod građana da se radi o stvarnoj političkoj alternativi. U tom pogledu, ne treba ići u političke krajnosti, bile one krajnja ljevica ili totalni centar, već pronaći one zajedničke vrijednosti koje okupljaju političke stranke, koje streme ujedinjenju i te vrijednosti zajednički promovirati i iskazivati u javnom prostoru.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...