Senat prihvatio republikanski prijedlog i odbacio Bidenovu uredbu o vakcinaciji

Preporučujemo

Američki Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, prihvatio je mjeru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila Bidenova odluka o uvođenju obavezne vakcinacije ili testiranja u privatnim tvrtkama.

Dvojica demokratskih zastupnika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana s 52 glasa za i 48 protiv, prije nego što je upućena u Zastupnički dom.

Zakonom bi se odbacila mjera Bidenove administracije koja predviđa obavezno vakcinisanje ili testiranje na koronavirus za sve radnike kompanija s više od stotinu zaposlenih.

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Jon Tester iz Montane priključili su se pedesetorici republikanskih zastupnika u izglasavanju prijedloga.

Republikanci kažu da ih obasipaju pozivima kompanije s 500 zaposlenika koje se boje da će morati otpuštati radnike koji se protive vakcinisanju i testiranju.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell Bidenovu uredbu nazvao je “protuzakonitim” i “apsurdnim” pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...