Senat prihvatio republikanski prijedlog i odbacio Bidenovu uredbu o vakcinaciji

preporučujemo

Američki Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, prihvatio je mjeru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila Bidenova odluka o uvođenju obavezne vakcinacije ili testiranja u privatnim tvrtkama.

Dvojica demokratskih zastupnika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana s 52 glasa za i 48 protiv, prije nego što je upućena u Zastupnički dom.

Zakonom bi se odbacila mjera Bidenove administracije koja predviđa obavezno vakcinisanje ili testiranje na koronavirus za sve radnike kompanija s više od stotinu zaposlenih.

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Jon Tester iz Montane priključili su se pedesetorici republikanskih zastupnika u izglasavanju prijedloga.

Republikanci kažu da ih obasipaju pozivima kompanije s 500 zaposlenika koje se boje da će morati otpuštati radnike koji se protive vakcinisanju i testiranju.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell Bidenovu uredbu nazvao je “protuzakonitim” i “apsurdnim” pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Pročitajte:  Prof. dr. Skelić: Vjerujem da će vakcinisanima nevakcinisani biti krivi što se ovi moraju stalno vakcinisati!

Najnovije

BiH među tri najgore zemlje u Europi po Indeksu percepcije korupcije za 2021.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u...