VIDEO Šesta godišnjica smrti: Nijaz je volio Bosnu iskreno i trajno, otišao je kada je najviše trebao svojoj zemlji

Preporučujemo

Jedna od najznačajnijih političkih ličnosti u Bosni i Hercegovini, član ratnog Predsjedništva RBiH i predsjednik SDP BiH, profesor Nijaz Duraković preminuo je na današnji dan prije šest godina.

Tog 29. januara 2012. godine, kada nas je napustila ova ljudska gromada, profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović je napisala:

- -

-Volio je Bosnu iskreno i istrajno. Otišao je, čini se, kada je najviše trebao svojoj zemlji, u jeku krize koja i danas, iz temelja trese našu domovinu.

U danima kada mnogi ponovo žele udariti na opstojnost BiH, treba se prisjetiti Durakovićevog govora u Skupštini R BiH kada je pozvao sve da ne zatvaraju oči pred nadolazećom nesrećom. To je onaj čovjek koji je iz Beograda krišom donio planove o agresiji na BiH.

– Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar i pola Hrvatske, a mi se samo nadamo da će nas njihova vatra zaobići i nestati? Miris tamjana širi se Bosnom i Hercegovinom i prijeti da upali mnoge opasne vatre za koje i ne slutite da su nam tako blizu – istakao je profesor Duraković početkom 1992. godine. 

Također, ostaje svima u trajnom sjećanju i njegov govor na Bošnjačkom saboru 1993. godine kada se otvoreno usprotivio svima koji su željeli pristati tada na plan podjele zemlje.

- -

Iz biografije 

Nijaz Duraković je rođen 1. januara 1949. godine u Stocu gdje je stekao osnovno i gimnazijsko obrazovanje. Studij sociologije završio je 1971. godine, magistrirao je 1975. i doktorirao 1979. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Na istom fakultetu je bio asistent od 1976. do 1979. godine kada je izabran u zvanje docenta. Vanredni profesor je postao 1984. godine, a od 1986. godine je redovni profesor na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi.” Objavio je 16 knjiga i preko 200 studija i istraživačkih radova

Savezu komunista Jugoslavije pristupio je 1967. Na ratnom kongresu, 27. decembra 1992, Duraković je formirao novu stranku za koju je napisao program, davši joj ime Socijaldemokratska partija (SDP). Od 1992. do 1996. godine bio je član Ratnog predsjedništva. Predsjednik SDP-a je bio do 1997, kada tu funkciju preuzima Zlatko Lagumdžija. Od tada do 2002. bio je član Glavnog odbora i Predsjedništva SDP-a. Na općim izborima 1998, kao kandidat SDP-a bio je izabran na mjesto zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

(Index.ba)

Najnovije

Dodik: Očekujem dvotrećinsku većinu u NSRS prilikom usvajanja Deklaracije

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da očekuje dvotrećinsku većinu prilikom usvajanja u Narodnoj skupštini RS, Deklaracije...