Silajdžić o Doleu: Kada su građani BiH bili suočeni s genocidnom agresijom, tražio je da im se vrati pravo na samoodbranu

Preporučujemo

Bivši američki senator, predsjednički kandidat i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Robert Bob Dole (98), umro je u nedjelju, objavila je Fondacija njegove supruge na Twitteru.

Ratni ministar vanjskih poslova, premijer Vlade RBiH i bivši član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić se prisjetio senatora Dolea.

– Senator Robert Dole bio je čovjek u punom smislu te riječi. Kada su građani Bosne i Hercegovine bili suočeni s genocidnom agresijom, on je tražio da im se vrati pravo na samoodbranu oduzetom rezolucijom Vijeća sigurnosti iz septembra 1991. godine – prisjetio se Silajdžić.

Senator Dole je do kraja podržavao državu Bosnu i Hercegovinu.

– Siguran sam da bi danas imao šta reći onim akterima u međunarodnoj zajednici koji ne prave razliku između počinitelja najtežih zločina i njihovih žrtava zanemarujući pritom presude najviših sudskih instanci našeg vremena – zaključio je Silajdžić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Dole je Bosnu i Hercegovinu posjetio nakon rata, tačnije 1997. godine kada je poslao poruku kako se Bosna i Hercegovina mora osigurati stabilan i pravidan mir.

– Pozivamo predsjednika Clintona da osiguramo da svi ratni zločini u bivšoj Jugoslaviji budu uhapšeni i izvedeni pred lice pravde. Danas smo ovdje da kažemo da ima još mnogo toga da se uradi kako bi se postigao stabilan i pravedan mir za Bosnu. Ako se ne dogodi, rizikujemo ulaganja u milijardu dolara i naš utjecaj kao najveće zemlje na svijetu – rekao je tada Dole.

Najnovije

Nogometaš uhapšen nakon što je sudiji slomio rebra i nos tokom napada na terenu

Nogometaš iz nižih engleskih liga uhapšen je zbog sumnje da je teško napao sudiju. Dave Bradshaw je vodio subotnji okršaj...