- Advertisement -

Silajdžić: Rade po Himmlerovoj strategiji, nije im lako braniti fašistički projekat

Preporučujemo

Vijest da je Policijska stanica Trebinje dostavila Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg premijera i ministra vanjskih poslova R BiH Harisa Silajdžića,  „zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti“, nije nikakvo iznenađenje.

Ne samo za bh. javnost, već i za samog Harisa Silajdžića koji je za Index.ba rekao da je ovo „treći ili četvrti pokušaj ove vrste u okviru osmišljenog i dobro finansiranog projekta čiji je cilj relativiziranje već izrečenih presuda“.

-Naravno, tu je i krajnji cilj koji se želi postići, a to je stvaranje predodžbe o nemogućnosti opstanka države Bosne i Hercegovine i potrebe da je treba podijeliti, kaže Silajdžić i pojašnjava dalje:

-Ovim ustvari treba pomoći onima koji su počeli zagovarati promjene granica na Balkanu. Istina i činjenice nemaju nikakvu ulogu, i sve izgleda kao Himmlerova medijske strategije. Nije im jednostavno ni lako, treba održavati i braniti jedan fašistički projekat. Kako objasniti ono što su radili? Tako što će nas koji smo “sami sebe granatitali, koji smo sami sebe ubijali, silovali, protjerivali, mučili”.. predstaviti opasnima, zločincima i teroristima od kojih oni kao brane Evropu i evropske vrijednosti.

Od potpisivanja Dejtona, pa do danas,  a sve po potrebi određenih političkih centara moći bilo iz manjeg bh. entiteta, bilo iz Beograda, a nerijetko i iz Zagreba, plasirala se u javnost priča o Silajdžićevoj odgovornosti za navodne ratne zločine.

Trebinjska policija tvrdi da je on odgovoran za uspostavu zatočeničkih logora u kojima su tokom rata u BiH zlostavljane i ubijena osobe srpske nacionalnosti.

“Prijavljeni se sumnjiči da je kao visoki dužnosnik Republike BiH kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredbe Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba na području općine Konjic od 1992. do 1995. godine”, stoji u saopštenju trebinjske policije.

Krivična prijava temelji se na pretpostavci kako je Silajdžić kao visoki dužnosnik tokom rata “morao znati” za uspostavu logora te kako je lično ili posredstvom drugih osoba poticao, donosio odluke i potpisivao rješenja o postavljenima u logorima.

Gotovo identične stvari spominju se u krivičnoj prijavi koju je 2009. godine Tužilaštvu BiH protiv Silajdžića podnio Leo Pločkinić, predsjednik „Kroacije Libertas“

 „Haris Silajdžić je u svojstvu visokog zvaničnika u vladi tadašnje Republike BiH potpisao naredbu o osnivanju logora za nebošnjake, a Armija BiH počinila ratni zločin nad hrvatskim civilima“. Jedan od tih logora bio je navodno „Musala“ u Konjicu. Zanimljivo, i u prijavi trebinjske policije, napisanoj devet godina kasnije, spominje se baš logor u ovom gradu.

Prema navodima iz Pločkinićeve krivične prijave „na području BiH koje je kontrolisala Armija BiH bilo je više od 200 logora, od čega ih je oko 50 bilo na području Hercegovine“.

Pločkinić se tada pozivao na prikupljene dokaze i tvrdio da je „u logorima bilo zatočeno na hiljade nebošnjačkih civila i žrtava rata“ koji su „mučeni glađu i iscrpljivani radnim obavezama, korišćeni su kao živi štit, ubijani na svirep način, a nekima je nasilno vađena krv za potrebe ratne bolnice u Konjicu“!?

(E.L.)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...