Silovana i brutalno ubijena bugarska novinarka izvještavala o korupciji u EU fondovima

Preporučujemo

Tijelo 30-godišnje Viktorije Marinove, bugarske novinarke koja je izvještavala o korupciji vezano za EU fondove, pronađeno je u parku u gradu Ruse na sjeveru zemlje.

Mediji navode kako je silovana i brutalno ubijena, a bugarski policijski zvaničnici saopštili su kako za sada nema dokaza kako je ubistvo povezano sa njenim radom niti da je ranije imala prijetnje.

- -

Ubistvo Marinove je četvrto ubistvo novinara u Evropskoj uniji u posljednje dvije godine, nakon što su ubijeni švedska novinarka Kim Wall, malteška novinarka Daphne Caruana Galizia i slovački novinar Jan Kuciak i njegova zaručnica.

Marinova je, piše Guardian, vodila emisiju Detector na TVN, a u izdanju od 30. septembra razgovarala je sa istraživačkim novinarima Dimitrom Stoyanovim iz Bivol.bg i Attilom Birom iz rumunskog Rise Projecta o istrazi navodnih prevara oko EU fondova koje su povezane sa određenim biznismenima i političarima.

Dok iz TVN tvrde kako nije bilo prijetnji, iz Bivol.bg kažu kako su oni imali prijetnje zbog priče na kojoj su radili i smatraju da je ubistvo novinarke bilo za primjer, poput upozorenja.

„Ovo je četvrto brutalno ubistvo novinara u nekoj zemlji članici EU od 2017. Ubice i njihovi sponzori očito nastoje da zastraše cijelu profesiju“, rekao je Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara. „Države članice ne mogu ostati pasivne nakon ovakve eskalacije nasilja“.

- -

Bugarska se nalazi na 111. mjestu od 180 zemalja na indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, što je najlošije među zemljama EU kao i među zemljama Balkana.

Izvor: media.ba

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...