Sindikat protiv Nacrta zakona o platama u organima vlasti u KS: Mi smo radnici mi nismo vlast

Preporučujemo

Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika Sarajevo neće dati saglasnost za Nacrt zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, jer se radi o nezakonitom aktu koji nije usaglašen sa Zakonom o radu u dijelu koji kaže da se osnovica, plata i koeficijenti donose u Kolektivnom ugovoru, saopćeno je.

Sindikat podsjeća na činjenicu da svi kolektivni ugovori ostalih grana na cijelom području Kantona Sarajevo u sebi sadrže koeficijente i naravno to je u skladu sa zakonom, ali samo državni službenici i namještenici to nemaju.

- -

“Nacrtom zakonom o platama nosioca vlasti sa kojima nemamo ništa kantonalni državni službenici i namještenici bili bi dovedeni u diskriminatorni položaj i bili bi oštećeni, jer bi naši koeficijenti bili zaleđeni”, navode u Sindikatu, piše NAP.

Dodaju i da svi ostali imaju mogućnost da im se sa svakim rebalansom budžeta mogu mijenjati koeficijenti i osnovica, te da svi ostali imaju i predviđena sredstva za nagrade za rezultate rada i periodične povišice.

“Prema Nacrtu zakona ne bi se mogao nagraditi nijedan državni službenik i namještenik u Kantonu Sarajevo.Također, naknada za prevoz je svima regulirana kolektivnim ugovorom, a samo nama uredbom. Zašto?”, pitaju se u Sindikatu državnih službenika i namještenika.

Poručuju da neće odustati od svog cilja i da će poduzeti sve zakonom predviđene mjere sindikalne borbe da imaju svoj kolektivni ugovor, koji će definisati sva njihova prava

Ističu da je Sindikat u procesu usaglašavanja teksta Nacrta zakona uputio prema predlagaču preko stotinu stranica kvalitetnih i konkretnih sugestija, prijedloga i primjedbi, da je dosta teksta Nacrta usaglašeno, ali da nisu usaglašene najbitnije zakonske odredbe koje se tiču načina dogovora i određivanja osnovice, nagrađivanja, prosjeka ostalih naknada koje nemaju karakter plaće, a tiču se državnih službenika i namještenika.

“To su razlozi zbog kojih smatramo da Nacrt zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo u ovakvoj formi ne možemo podržati da ide u dalju zakonsku procedure, što smo i naveli u našem zadnjem dopisu koje je upućen Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo”, ističu u Sindikatu kantonalnih državnih službenika i namještenika.

Najnovije

Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine...