Sindikat SIPA-e reagirao na priče da ih finansiraju Arapi

Preporučujemo

Povodom medijskih natpisa u kojima se navodi da „SIPA-u FINANSIRAJU ARAPI“ kojim se narušava ugled Državne agencije za istrage i zaštitu i ugled Sindikata smatramo potrebnim da se obratimo javnosti i pojasnimo određene detalje predmetnog slučaja, kazali su iz Sindikata SIPA-e.

– U vezi sa donacijama koje je Sindikat primio s ciljem organizacije Sportskih igara i međunarodne konferencije na temu „Turistički potencijali Bosne i Hercegovine“  Sindikat je krajem mjeseca maja ove godine zaprimio zahtjev Državne agencije za istrage i zaštitu kojim je traženo izjašnjenje i dokumentacija koja se odnosi na iste.

- -

S tim u vezi, Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu je dostavio svu potrebnu dokumentaciju s ciljem provjere eventualnih nezakonitosti u navedenim radnjama.

Smatramo također potrebnim istaći da je međunarodna konferencija policijskih sindikata regiona na temu „Turistički potencijali Bosne i Hercegovine sa aspekta sigurnosti“ prvi put održana na ovim prostorima s ciljem promovisanja policijskih struktura i sigurnosti turista tokom posjete Bosni i Hercegovini.

Učešće u radu konferencije uzeli su predstavnici Policijskog sindikata Slovenije, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Hrvatske, Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata policije Srbije, Policijskog sindikata Srbije, Sindikata uprave policije Crne Gore, Policijskog sindikata Makedonije, Sindikata policije Republike Srpske, Unije sindikata Federacije BiH, te predstavnici evropskih udruženja policijskih sindikata EPU  i CESP-a koji imaju svoje poslanike u Vijeću Evrope.

Sama konferencija od strane Vanjsko-trgovinske komore Bosne i Hercegovine i drugih učesnika ocijenjena je kao izuzetno korisna i pozitivna obzirom da je Bosna i Hercegovina tretirana kao nesigurna zemlja za strane turiste, a nakon konferencije veliki broj stranih turista posredstvom Sindikata koji su učestvovali u radu Konferencije posjetio je Bosnu i Hercegovinu, po osnovu čega je pričinjena korist Bosni i Hercegovini a ni u kom slučaju šteta kao što se želi predstaviti.

- -

Ministar sigurnosti Dragan Mektić se obratio učesnicima konferencije a ni u kom slučaju nije učestvovao u organizaciji iste, te smatramo da je pominjanje istog u kontekstu prikupljanja donacija krajnje nekorektno i neprofesionalno.

Sindikat ističe izuzetnu saradnju sa ministrom Draganom Mektićem, koji je prvi prepoznao značaj Sindikata i uspostavio ravnopravan dijalog s ciljem rješavanja svih problema u radu policijskih službenika, u vezi s čim mu Sindikat daje punu podršku u daljnjem radu.

Sindikat Državne agencije ističe da je profesionalno, nestranačko i nepolitičko udruženje i izražava žaljenje zbog dovođenja u kontekst sa određenim političkim subjektima te poziva sve političke stranke da ne koriste Sindikat i Državnu agenciju za istrage i zaštitu u političke i predizborne svrhe – kazali su iz Sindikata SIPA-e.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...