SIPA NAS JE OBILAZILA DVIJE GODINE ZBOG NJIH Tužilaštvo šuti, nadam se da će uskoro naći razlog tom stomilionskom dugu

Preporučujemo

Na Javnoj tribini “Šta očekujemo od reforme zdravstva”? koju je danas organizovala Asocijacija žena SDA iz Novog Sarajeva predstavljeni su kandidati za oktobarske izbore za Skupštinu Kantona Sarajevo te Parlament FBiH.

Kandidati za Skupštinu KS iz općinskog odbora Novo Sarajevo su Hazim Bahtanović, Džemo Tucak, Muamer Bandić, Vanja Vuković te Semiha Ljuca. Kada je u pitanju Parlament FBIH kandidati su Tašo Dačić te Belminka Hrelja.

Na temu “Šta očekujemo od reforme zdravstva”? govorila je Sebija Izetbegović, direktorica UKCS i kandidat za Parlament FBiH.

“Ja sam došla u Novo Sarajevo, tu sam ja odrasla i provela svoje cijelo djetinjstvo, tako da se ja sada osjećam kao u svojoj kući”, rekla je profesorica Izetbegović na početku svog izlaganja, te dodala kako je reforma zdravstva značajna za svaku državu.

“Mi jesmo zemlja koja na neki način želi da pristupi EU, mi smo u pristupnim pregovorima i ogroman je broj poglavlja koja ćemo morati da zadovoljimo, a reforma zdravstva će biti jedno od tih poglavlja, a činjenica da sam ja u zdravstvenom sistemu 30 godina, da odlično poznajem zdravstveni sistem, da znam masu nedostataka i činjenica da mi u Kantonu Sarajevo u zdravstveni sistem potrošimo 350 do 360 miliona godišnje, dokaz su da moramo pristupiti ozbiljnim izmjenama postojećeg sistema , jer tih 350 miliona možemo da iskoristimo mnogo bolje”, rekla je na tribini profesorica Izetbegović.

“Postoji ogroman način da popravimo način usluge, da naši pacijenti i korisnici budu mnogo zadovoljniji, da dobiju našu uslugu brže, jednostavnije i kvalitetnije, a da pri tome popravimo uslove rada i popravimo status svih zdravstvenih uposlenika i uopće svih uposlenika u zdravstvenom sistemu. Benefiti za pacijente koje donosi reforma su ogromni, promjene koje nudi reforma zdravstva su određivanje puta pacijenta, dakle, bolesnik bi trebao u nekom putu javnog oglašavanja da dobije informaciju na koji način da se kreće kroz sistem zdravstva, da na vrlo jednostavan način dođe do doktora, a dođe do zdravstvene institucije u kojoj treba da dobije uslugu, isto tako bi bolesnici trebalo da znaju koju vrstu usluge bi trebalo da dobiju na kojem nivou. U tom slučaju bismo izbjegli lutanje bolesnika, kretanje od jedne ustanove do druge, dupliciranje usluga, ogromne troškove, nervozu uposlenika, gubitak vremena za dijagnostiku, gubitak novca, jer pacijenti koji se kreću kroz sistem gube novac, gube živce, gube vrijeme za liječenje i vrlo teško dolaze do svoje dijagnoze. Teško je pristupiti pacijentu na pravi način ako je on već iznerviran. Ako je on išao od doma zdravlja do drugog doma zdravlja, Kliničkog centra, pa vraćen, pa išao u Opću bolnicu, pa onda opet vraćen u primarni nivo, pa u Hitnu pomoć, vrlo je teško uspostaviti pravu komunikaciju sa takvim bolesnikom”, rekla je Sebija Izetbegović, koja je dodala kako bi reforma zdravstva donijela puno benefita bolesnicima, a osim onog puta pacijenta koji bi bio kratak i efikasan, kako bi i zdravstvene institucije uspjele da uštede veliku količinu novca, koja bi opet krenula prema benefitima bolesnika.

“Mogli bismo mnogo više lijekova staviti na esencijale liste lijekova i učiniti ih dostupnim građanima”, istakla je prof. Izetbegović.

Profesorica Izetbegović je okupljenima na tribini kazala kako je izuzetno važno da primarna medicina bude dostupna 24 sata, jer uglavnom pacijenti boluju od primarnog nivoa bolesti.

“Mi smo uložili velika sredstva za porodičnu medicinu, jer primarna medicina i porodična medicina su prvi bedem zdravstva, to je ono što mora biti dostupno 24 sata, a sve ovo ostalo, možda malo manje od toga”, istakla je Sebija Izetbegović i dodala da je porodični ljekar onaj koji u svom specijalističkom listu ima cijelu porodicu, od novorođenčeta, do gerijatrijskog slučaja.

“Oni u svojoj specijalizaciji imaju sve, trebalo bi da se brinu o cijelim porodicama i morali bi biti dostupni 24 sata. Mi ne znamo kada će član porodice dobiti visoku temperaturu zbog nekog banalnog razloga. To nije razlog da se ide u klinički centar, ili u bilo koju bolnicu. Moja strategija razvoja zdravstva je upravo ono što radim u kliničkom centru, a što sam nekada započela u Općoj bolnici. Mi dokazujemo da red, rad i disciplina vrlo brzo daju dobre rezultate”, istakla je Izetbegović.

Kada je u pitanju reformski put, također je jako bitno, smatra profesorica, obavezno uvođene preventivnih programa.

“Kantonalno ministarstvo zdravlja je imalo obavezu, a ima je i sada, nisu ništa poduzeli, da naprave preventivne programe za razne česte bolesti. To su naše obaveze i mi to možemo da uradimo u reformi zdravstva”, rekla je Izetbegović.

“Sistem je duboko bio bolestan, još uvijek je prilično bolestan, ali mi smo dobri doktori, imamo rješenje, znamo dijagnozu. Sistem jeste bolestan, ali idemo da ga liječimo i da popravimo”, kazala je profesorica Sebija Izetbegović, koja je i kandidat za Parlament FBiH na oktobarskim izborima.

Sebija Izetbegović se osvrnula i na zateknuto stanje u UKCS kada je došla na menadžersku poziciju.

“Naši bivši menadžeri su uzimali po pola miliona maraka za svoja službena putovanja, edukacije, a jedan od njih nije došao 620 radnih dana u mandatu na posao, drugi nije došao 135 radnih dana na posao, pa kakvi su to menadžeri? Pri tome su tu telefonski računi , biznis klase avionske, hoteli, putovanja po četiri i šest nedjelja, ne biste vjerovali kada biste vidjeli te kartice putovanja, mislim da ni neke turističke agencije nemaju u ponudi sva ta putovanja, kupovala se milionska oprema potpuno nepotrebna bolesnicima i uposlenicima, koja je stajala u podrumima, na Klinici za kardihirurgiju našli smo potpuo polomljene, milion i po je koštalo 12 kreveta, svi ti kreveti bili su u komadima, potpuno polomljeni, nagurani u jednu sobu za pacijente, i kada vam pacijenti dođu sa nekom teškom bolešću njima se kaže da nema katetera, da nema reagencija, da ne radi operacijona sala koja je koštala milion i po. Operacione sale u cetralnom medicinskom bloku koštale su 65 miliona. Nikada oprema u tim salama nije popisana, pola opreme nismo mogli da nađemo, a onda nam je rečeno da je to nešto u zidove ugrađeno o čemu ne postoji nikakav trag. Tužilaštvo šuti, SIPA nas je obilazila dvije godine. Nije SIPA obilazila Klinički centar zbog mene nego zbog njih. Odnijeli su kombije i kombije iskopirane opreme i dokumenata, ne znam zašto šute, nadam se da će uskoro naći razlog tom stomilionskom dugu i da će nam neko možda vratiti taj novac jednog dana. Naši pacijenti i naši uposlenici to zaslužuju”, rekla je Sebija Izetbegović.

“Ako ja uđem u Parlament, biti će borba velika. Moj zadatak će biti osim zdravstvenog sistema upravo ono što sam rekla, želja da napravimo dobar i siguran sistem i za sebe i za naše porodice, za naše stanovnike, da napravimo od naše zemlje ugodnu i sigurnu zemlju za život. Tako će porasti natalitet, poboljšati će se uslovi života, dolaziti će investitori, olakšati ćemo način da uđu u našu zemlju da investiraju, da uposle ljude i mislim da možemo napraviti izvrstan posao ako se svi budemo malo potrudili – red, rad i disciplina”, rekla je Sebija Izetbegović, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom u sali.

(M.D.)

Najnovije

Ronaldo zaprijetio napuštanjem reprezentacije Portugala

Cristiano Ronaldo, fudbalski reprezentativac Portugala i jedan od najboljih igrača svih vremena, zaprijetio je da će napustiti kamp reprezentacije...