Zloglasni serijski ubica, član crkve, otkrio šta ga je natjeralo da muči i ubije 10 ljudi, uključujući i dvoje djece

Preporučujemo

Serijski ubica Dennis Rader otkrio je šta ga je natjeralo da ubije 10 žrtava, u do sada neobjavljenom intervjuu snimljenom prije 13 godina, prenosi Daily Mail.

Rader, koji danas ima 73 godine, ubio je deset osoba, uključujući i dvoje djece u Wichiti, Kansas, u periodu od 1974. do 1991. godine.

- -

Ubica, koji sebe naziva BTK – bind, torture, kill (skraćeno od vezivanje, mučenje i ubistvo) uhapšen je 2005. i u Kansasu služi deset doživotnih kazni zatvora.

Po njemu je sniman dokumentarac “Kad čovjek pukne: Zloglasni BTK serijski ubica”, koji uključuje i do sada neobjavljeni intervju koji je dao lokalnom televizijskom reporteru nakon što je priznao ubistva.

“Zašto bi neko poput mene, ko je član crkve, porodičan čovjek, radio takve stvari? Želim da ljudi iz okruga Sedgwick, Sjedinjene Države i svijet znaju da sam ja serijski ubica”, izjavio je, a onda rekao šta ga je poteklo na ubijanja

“Znam da to nije hrišćanski, ali mislim da je to demon u meni. Ušao je u mene kada sam bio mlad”, rekao je.

- -

Rader, koji je bio bivši crkveni vođa, krio je ubistva od supruge i dvoje djece. Kaže kako je svoju tamnu stranu otkrio još u osmom razredu, a  požuda i želja za slavom i moći tjerali su ga da počini ubistva.

Vlastima je uspješno bježao 30 godina, ali stalna ismijavanja policije dovela su do njegovog hapšenja. Sa detektivima je počeo komunicirati preko disketa, a trag ih je odveo do crkve.

Rader je radio s profesoricom forenzičke psihologije Katherine Ramsland koja je 2016. objavila knjigu “Ispovijest serijskog ubice: Neispričana priča Dennisa Radera, ubice BTK”.

U njoj je Rader priznao da je prije hapšenja planirao ubiti i 11. žrtvu vješajući je naopačke u svom domu. U knjizi je napisao tri i po stranice o planovima za svoje posljednje ubistvo.

“To je trebao biti moj opus, moje veliko finale, a da ga učinim drugačijim, zapalio bih kuću koristeći kanistere napunjene propanom”, napisao je.

Planove mu je omela grupa radnika koja se pojavila ispred kuće, u trenutku kada je ušao u dvorište i pokucao na vrata. Ubistvo žene planirao je idućeg proljeća, ali je uhapšen 2005. godine.

(M. I.)

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...