Širom Turske prikuplja se pomoć za žrtve zemljotresa, ljudi u redovima čekaju da daruju krv

Preporučujemo

Nakon dva razorna zemljotresa koji su danas pogodili jug Turske, širom zemlje počelo je prikupljanje pomoći za stanovnike regija pogođenih zemljotresom, kao i akcije darivanja krvi za povrijeđene.

U gradovima širom Turske posredstvom humanitarnih organizacija i udruženja građana pokrenute su akcije prikupljanja pomoći za stanovnike Kahramanmarasa i okolnih gradova koji su najteže pogođeni zemljotresima.

U Erzurumu, Kutahyi, Agriju, Kirsehiru, Vanu, kao i brojnim drugim gradovima, primjećeni su dugi redovi ispred centara Crvenog polumjeseca za dobrovoljno darivanje krvi.

U razornom zemljotresu koji je jutros pogodio jug Turske dosad je poginulo 912, a povrijeđeno 5.385 osoba, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sjedištu Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) u glavnom gradu Ankar.

AFAD je naknadno revidirao jačinu jutrošnjeg zemljotresa sa 7,4 na 7,7 stepeni po Richteru.

Epicentar jutrošnjeg zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Najnovije

Prihodi od indirektnih poreza veći za 652 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u jedanaest mjeseci 2023. godine iznosili su 9 milijardi i 727 miliona KM i veći...