- Advertisement -

Sjecanje na ubijene u redu za hljeb na Alipasinom Polju

Preporučujemo

Na današnji dan 1992. godine granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske usmrtila je 11 i ranila 53 civila Sarajeva, dok su čekali u redu za hljeb na ovom mjestu.

Ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

Na mjesto masakra cvijeće su položili i članovi porodica, prijatelji i komšije ubijenih, delegacije Grada Sarajevo i Općine Novi Grad, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje A-1, Unije civilnih žrtava rata KS-a, AntiDayton pokreta, kao i građani i predstavnici političkih partija.

Ovo je bio prvi od tri stravična masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju, tokom opsade Sarajeva. Nakon ovog ubijanja nevinih civila, u novembru 1993. ispaljena je granata kojom su ubijeni učiteljica i učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu poslije desio se i treći masakr u kojem je agresorska granata usmrtila djecu na sankanju u Bosanskoj ulici.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U Londonu večera u čast kulture i kulinarske baštine BiH

U Londonu je u utorak upriličena večera u čast kulture i kulinarske baštine Bosne i Hercegovine, a radi se...