Ajnadžić: Rekonstruišimo stadion „Asim Ferhatović Hase“ zajedno

Preporučujemo

U želji da Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ dovedemo što prije u stanje pune funkcionalnosti koja odgovara visokim standardima svjetske i evropske fudbalske asocijacije, a imajući posebno u vidu brojne upite naših sugrađana, posebno navijača nogometne reprezentacije i FK Sarajevo, ali i cjelokupne sportske i šire javnosti, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić želi informisati javnost o aktivnostima koje poduzima ova lokalna zajednica.

Načelnik Ajnadžić je uputio pisma premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću, premijeru KS Edinu Forti, ministru kulture i sporta KS Mirvadu Kuriću, gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, te predstavnicima Nogometnog saveza BiH i FK Sarajevo u kojem ih obavještava o poduzetim aktivnostima, ali i poziva da zajedničkim angažmanom doprinesu da Sarajevo dobije moderan, reprezentativan stadion.

- -

Uvjereni u dobre namjere i zajednički interes u nekoliko navrata smo se obraćali drugim nivoima vlasti sa zahtjevom da zajednički sa Općinom Centar Sarajevo učestvuju u investicijskim zahvatima na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“, a s ciljem dovođenja stadiona u stanje u kojem će ispunjavati uslove i standarde za održavanje svih klupskih i reprezentativnih utakmica u okviru FIFA-e i UEFA-e.

U prethodnom periodu Općina Centar Sarajevo obezbjedila je značajna sredstva za modernizaciju stadiona. Činjenice govore da je u 2012. godini u obnovu infrastrukture stadiona uloženo 266.520 KM, u 2013. godini nije bilo investicija, zatim u 2014. godini je uloženo 291.253 KM, a u 2015. godini 23.300 KM.

U mandatnom periodu ovog načelnika i Općinskog vijeća od novembra 2016. godine do danas u modernizaciju stadiona uloženo je 1,3 miliona maraka, od toga Ministarstvo kulture i sporta je izdvojilo 500 hiljada KM.

Želja Općine Centar je da za stadion Koševo napravimo novo rješenje, ali za takvu vrstu investicije neophodna su i međunarodna sredstva i investitori spremni za takvu vrstu ulaganja. Upravo zbog toga smo putem Općinskog vijeća i Zavoda za planiranje razvoja KS pokrenuli postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ sa akcentom na neophodnost modernizacije kako stadiona, tako i cijelog sportskog kompleksa na ovom lokalitetu. Općinsko vijeće Centar je na 40. redovnoj sjednici, održanoj 9. jula 2019. godine, donijelo Odluku o izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“, te predstoje javne rasprave u kojima se očekuje učešće Nogometnog saveza BiH, FK „Sarajevo“, sportske javnosti, navijača, stručnjaka iz oblasti arhitekture i građevine, svih institucija sistema i svih građana s obzirom na značaj ovog projekta ne samo za Sarajevo nego za državu Bosnu i Hercegovinu. Planirano je da se usvajanje Odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije“ razmatra na novembarskoj sjednici.

- -

Namjera je da se uz modernizaciju stadiona moderniziraju i postojeći sportski sadržaji, te izgrade rekreativni i drugi poslovni objekti koji će cijeli prostor sportskog kompleksa učiniti atraktivnijim. O tome će odluku donijeti Općinsko vijeće Centar.

Također, općinska uprava intenzivno radi na rješavanju složenih imovinsko-pravnih odnosa na širem lokalitetu cijelog kompleksa. Nakon usvajanja planske dokumentacije Općina će putem otvorenog javnog nagradnog konkursa u postupku javne nabavke izvršiti izbor najboljeg idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i cijelog kompleksa te u skladu sa studijom izvodljivosti pokrenuti postupak međunarodnog javnog poziva za izbor partnera za realizaciju projekta modernizacije sportskog kompleksa.

Uporedo sa navedenim aktivnostima, za čiju realizaciju je potreban duži vremenski period i uz izuzetno visoka finansijska sredstva, s obzirom na obim neophodnih građevinskih radova na potpunoj rekonstrukciji cijelog sportskog kompleksa Koševa, općinski načelnik vodi i aktivnosti na planu mogućeg bržeg rješenja za stvaranje svih uslova za odigravanje međunarodnih utakmica najvišeg ranga u okviru FIFA-e i UEFA-e već u idućoj godini. U tom smislu načelnik Ajnadžić će u prijedlogu budžeta za 2020. godinu predložiti izdvajanje milion maraka za modernizaciju stadiona u očekivanju da će i ostali nivoi vlasti (Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo), uz aktivno učešće Nogometnog saveza BiH i FK Sarajevo, obezbijediti odgovarajuća sredstva u svojim budžetima za narednu godinu, kako bi se već u januaru 2020. pokrenuo postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača za sve vrste radova na stadionu Koševo.

Načelnik Ajnadžić pri tome iskazuje uvjerenje da briga o profesionalnom sportu i sportskim rezultatima naših klubova i državne reprezentacije na evropskoj i svjetskoj fudbalskoj pozornici nije isključiva briga ove lokalne zajednice i u tom kontekstu izražava nadu da će svi navedeni subjekti s razumijevanjem i podrškom obezbijediti svoje učešće u realizaciji ovog značajnog projekta, kako s aspekta razvoja fudbala, tako sa aspekta afirmacije i promocije glavnog grada i države BiH u svijetu sporta, biznisa, turizma…

Načelnik Ajnadžić je uputio apel navedenim subjektima da se svi blagovremeno, po mogućnosti do 15. septembra 2019. godine, izjasne o svom viđenju opredjeljenja u podršci realizaciji ovog projekta.

Nakon toga načelnik Ajnadžić će organizirati zajednički sastanak svih relevantnih aktera iz državnih institucija, sporta i biznisa kada će se utvrditi osnove zajedničkog rada na stvaranju uvjeta da se već u idućoj godini održavaju klupske i reprezentativne utakmice najvišeg ranga na stadionu Koševo.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...