Erdogan povodom Dana pobjede: Nikada nećemo pristati na oduzimanje prava našoj naciji

Preporučujemo

Naš je narod spreman i danas da pokaže istu žrtvu i hrabrost za korist domovine, kao što je to uradio i jučer, rekao turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske u četvrtak je uputio poruku povodom 97. godišnjice Dana pobjede, ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost, prenosi Anadolu.

Opisujući pobjedu iz 1922. godine kao izraz volje za nezavisnošću Erdogan je kazao:

“Naš je narod spreman i danas da pokaže istu žrtvu i hrabrost za korist domovine, kao što je to uradio i jučer. Borba Oružanih snaga Turske unutar i izvan naših granica radi zaštite nacionalnog opstanka najočitiji je primjer odlučnosti Turske. Odlučni smo u tome da uništimo sve zamke usmjerene protiv naše zemlje na sjeveru Sirije, Iraka i istočnog Mediterana. Nikada nećemo pristati na oduzimanje prava našoj naciji i kiparskim Turcima.“

Erdogan je također odao počast Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču Republike Turske, i poželio božansku milost za one koji su izgubili živote u bitci.

Dan pobjede obilježava se povodom posljednje bitku protiv grčkih snaga u Dumlupinaru 1922. godine i posvećen je Oružanim snagama Turske.

Od 26. do 30. augusta turske snage vodile su bitku kod Dumlupinara u zapadnoj turskoj provinciji Kutahya, u kojoj je invazijska grčka vojska bila poražena. Krajem 1922. godine sve strane snage napustile su teritorije koja će godinu dana kasnije zajedno postati nova Republika Turska.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...