Erdogan povodom Dana pobjede: Nikada nećemo pristati na oduzimanje prava našoj naciji

Naš je narod spreman i danas da pokaže istu žrtvu i hrabrost za korist domovine, kao što je to uradio i jučer, rekao turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske u četvrtak je uputio poruku povodom 97. godišnjice Dana pobjede, ključne pobjede turskih snaga protiv grčkih u borbi za nezavisnost, prenosi Anadolu.

Opisujući pobjedu iz 1922. godine kao izraz volje za nezavisnošću Erdogan je kazao:

“Naš je narod spreman i danas da pokaže istu žrtvu i hrabrost za korist domovine, kao što je to uradio i jučer. Borba Oružanih snaga Turske unutar i izvan naših granica radi zaštite nacionalnog opstanka najočitiji je primjer odlučnosti Turske. Odlučni smo u tome da uništimo sve zamke usmjerene protiv naše zemlje na sjeveru Sirije, Iraka i istočnog Mediterana. Nikada nećemo pristati na oduzimanje prava našoj naciji i kiparskim Turcima.“

Erdogan je također odao počast Mustafi Kemalu Ataturku, osnivaču Republike Turske, i poželio božansku milost za one koji su izgubili živote u bitci.

Dan pobjede obilježava se povodom posljednje bitku protiv grčkih snaga u Dumlupinaru 1922. godine i posvećen je Oružanim snagama Turske.

Od 26. do 30. augusta turske snage vodile su bitku kod Dumlupinara u zapadnoj turskoj provinciji Kutahya, u kojoj je invazijska grčka vojska bila poražena. Krajem 1922. godine sve strane snage napustile su teritorije koja će godinu dana kasnije zajedno postati nova Republika Turska.