- Advertisement -

Sjećanje na žrtve holokausta: Izložba i naučni skup u Sarajevu

Preporučujemo

Izložbu “Konačno rješenje jevrejskog pitanja” autora Elija Taubera i naučni skup “Konferencija Wannsee u Berlinu (20. 01. 1942) – Konačno rješenje jevrejskog pitanja” najavio je za danas Institut Univerziteta u Sarajevu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava povodom obilježavanja 27. januara, Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Ovaj institut svake godine organizira i učestvuje u nizu aktivnosti  čija je svrha odavanje počasti žrtvama holokausta, kao i dalje izučavanje zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom tog perioda Drugog svjetskog rata.

Najavljeni ovogodišnji naučni skup Institut organizira u saradnji s Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Uredom UNESCO-a u BiH te s Udruženjem “Hagada” Sarajevo.

Na ovaj način Univerzitet u Sarajevu se pridružuje univerzitetima širom svijeta koji na prigodan način obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Rezoluciju kojom se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust usvojila je jednoglasno novembra 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Sovjetske trupe oslobodile su 27. januara 1945. zloglasni koncentracioni logor Auschwitz.

Punih 60 godina rađeno je na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili pogrom Jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

U subotu borilački spektakl u Bosanskoj dolini piramida “Pyramid Cup 2022”

Taekwondo kolektiv Bosna iz Visokog ovog vikenda organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo u taekwondou "Pyramid Cup 2022" Visoko, a ovaj...