Sjedinjene Države pozdravile usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore

preporučujemo

Američki State Department pozdravio je Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

“Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske historije nikada ne smije biti negirano niti zaboravljeno”, naveo je portparol State Departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentira usvajanje rezolucije i smjenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smijenio doskorašnjeg ministra pravde.

Osim žustre reakcije dijela crnogorske javnosti koju, iako je dio vlasti, predvodi prosrpski Demokratski front, kritički tonovi zbog odluke donijete u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore, stižu od najviših zvaničnika i ministara Srbije i bh. entiteta Republike Srpske, navodi Glas Amerike.

Reagirajući na brojne kritike crnogorski premijer Zdravko Krivokapić poručio je da Demokratski front (DF) zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, dogovora obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...