Skandal u Briselu/ Francuska desničarka entitet FBiH nazvala “muslimanskim”

Preporučujemo

Zastupnica u Evropskom parlamentu Virginie Joron, inače članica desničarskog Nacionalnog saveza Marine Le Pen, dostavila je Evropskoj komisiji pismeni upit koji se odnosi na našu zemlju.

Joron u svom upitu konstatira da je od 1996. godine Brisel isplatio BiH 3,6 milijardi eura te dodaje da je naša zemlja, kao i Turska, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), piše Faktor.

- -

– Međutim, u martu 2019. godine većinski muslimanski entitet u BiH ugovorio je kredit od 614 miliona eura od kineske banke (EXIM) za projekat izgradnje elektrane na ugljen snage 450 MW. Predstavnik Komisije navodno je čak potvrdio da je još jedan kineski kredit, koji se odnosi na izgradnju autocesta, već doveo državne finansije u poteškoće – navodi Joron.

Dodaje da je taj zvaničnik izjavio da BiH i zemlje kandidatkinje moraju poštivati pravila EU-a o energetici i državnoj pomoći te da ovakvi sporazumi nisu kompatibilni sa zakonima EU-a. S tim u vezi je Evropskoj komisiji dostavila tri pitanja.

– Koliko novca će Evropska komisija uplatiti BiH u 2019. godini?

– Kakav će utjecaj imati subvencije na otvaranje radnih mjesta za evropske radnike?

- -

– Hoće li Komisija muslimanskom entitetu Bosne i Hercegovine izricati novčane kazne ili će prihvatiti da se Brisel i dalje ignorira, uprkos isplaćenim sredstvima?

Zastupnica Nacionalnog saveza, stranke poznate po izuzetno desničarskim stavovima, entitet FBiH nazvala je “muslimanskim”, time u potpunosti zanemarujući činjenicu da etnička struktura ovog entiteta nije jednoobrazna, a naročito činjenicu da se i odluke o davanju saglasnosti na podizanje kineskog kredita nije mogla usvojiti bez “nemuslimanskih zastupnika”. Za tu su odluku, podsjetit ćemo, glasali i zastupnici i delegati HDZ-a BiH.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...