Skandalozno: Konzulica BiH zabranila obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Preporučujemo

 

Organizatori obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici u Stuttgartu pokrenuli su peticiju kako bi im se omogućilo korištenje Generalnog konzulata BiH u ovom gradu.

- -

Kako su saopćili, do sada su svake godine mogli koristiti ove prostorije, ali ove godine im je to uskratila nova generalna konzulica Vera Sajić.

Zbog toga je pokrenuta peticija koja sadrži dva zahtjeva:

“Prostorije GK BIH u Stuttgartu moraju biti dostupne građanima BIH kada god se organizira skup ili manifestacija vezana za našu domovinu, a posebno kada je u pitanju memorijalni događaj kao što je centralna manifestacija u sjećanje na žrtve genocida Srebrenice, u ovom slučaju 21. jula 2024. od 10 do 14 sati. Pod dva, organizatorima skupova vezanih za domovinu da se ustupe prostorije GK BIH Stuttgart za radne sastanke”, saopćili su organizatori.

Inače, manifestacija u znak sjećanja na Srebrenicu u Stuttgartu obilježava se od 2015. godine i svake godine posjeti više hiljada ljudi.

- -

“Do prošle 2023. godine konzulat je stajao na raspolaganju na dan manifestacije svim građanima Bosne i Hercegovine koji su tog dana učestvovali. Od samog početka organizatori su imali podršku bivših generalnih konzula Dragića, Miškovića i Muhića. Ove godine na žalost nova generalna konzulica Vera Sajić nema namjeru ustupiti prostorije GK BIH Stuttgart organizatorima i građanima. Osim toga organizatorima nije dozvolila da radne sastanke održavaju u prostorijama GK Stuttgart”, navodi se u saopćenju.

Dužnost nas organizatora jeste obavijestiti BH građane u Baden-Virtembergu i širom svijeta o dešavanjima i anti-bosanskim odlukama generalne konzulice Sajić, koja na žalost svoju odluku nije ni obrazložila.

“Stoga smo mi organizatori odlučili, da dignemo glas i ovom peticijom gospođi Sajić i nadležnim organima damo do znanja da se mi kao bosansko-hercegovački građani ne slažemo sa ovom odlukom”, navodi se u peticiji.

 

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...