Skandidavske građevine na vodi u borbi protiv klimatskih promjena

Preporučujemo

Utjecaj klimatskih promjena je očit već sada, te se postavlja ozbiljno pitanje – kako će se naši gradovi nositi sa rastućim nivoem mora i rijeka? Neki arhitekti smatraju da su tzv. plutajuće zgrade rješenje i nudi se spektar različitih dizajna – od jednostavnih prefab kuća pa do amfibijskih naselja, piše CNN.

Pionir i vodeća zemlja u ovoj oblasti svakako je Holandija, koja ima više od polovine kopnene površine pod vodom, dobro uspostavljenu infrastrukturu kanala, ali planira i još ambicioznije skokove kako bi transformisala gradove.

- -

U Amsterdamu iskaču nove vrste ovakvih brodova svako malo. Tu spadaju i strukture koje rade firme Framework Architecten i Studio Prototype koji pokazuju kako ovakve vrste zgada mogu lako postati budućnost.

Još ambiciozniji prijedlog planira se u Danskoj. Danska firma BIG i Rotterdam studio Barcode Architects otkrili su dizajn za veliki kompleks koji bi plutao na danskom jezeru. Tako bi ova zgrada površine 46.000 kvadratnih metara omogućila izlaz na jezero, odnosno, cijelo naselje koje bi bilo postavljeno na vještačkim ostrvima.

Postoji i grad koji ima i kritičan rizik da bude poplavljen – Lagos u Nigeriji. Arhitekta Kunlé Adeyemi dizjanirao je veliki broj plutajućih zgrada, uključujući i škole i radio stanice.

“S obzirom na utjecaj klimatskih promjena, možemo početi razmišljati više o prilikama za življenje sa vodom, bez protivljenja”, rekao je Adeyemi.

- -

Neki arhitekti vide plutajuću arhitekturu kao priliku za lakše putovanje. Tim sa potugalskog University of Coimbra kreirao je montažnu plutajuću kuću koja može biti postavljena bilo gdje u svijetu, na bilo kojem jezeru i rijeci.

U galeriji pogledajte neke od radova ovih građevina na vodi.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...