Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uslove

Preporučujemo

Skoro polovica škola u svijetu nema pitku vodu i adekvatne sanitarne uvjete boravka za milione djece koja su izložena različitim rizicima po zdravlje i život, prenosi Anadolija.

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Fondacije Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) objavili su izvještaj u kojem se navodi kako se blizu 900 miliona djece u školama suočava s nedostatkom osnovnih higijenskih uvjeta.

- -

Predstavnik WHO-a i vođa projekta Rick Johnston upozorio je da kvalalitetan obrazovni program mora uključivati i adekvatne uvjete boravka djece u školama.

On također, upozorava kako nedostatak čiste vode i sanitarnih objekata može uzrokovati dehidraciju, bolest, pa čak i smrt.

Skoro trećina osnovnih i srednjih škola nema sigurnu i pouzdanu opskrbu pitkom vodom, U izvještaju se još navodi i kako skoro 20 posto škola uopće nema pitku vodu. Nešto više od trećine škola nema odgovarajuće sanitarne čvorove, a svaka peta osnovna i svaka osma srednja škola nema nikakvih sanitarnih prostora.

Svaka druga škola na svijetu nema odgovarajuće uvjete za pranje ruku, koji su neophodni za sprečavanje širenja infekcija i bolesti. Najgora situacija je u Subsaharskoj Africi, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

- -

Međutim, stručnjaci su optimistični, a situacija se može brzo poboljšati ako svjetski lideri problem vode i sanitarija postave kao jedan od prioriteta.

“S političkom voljom, stvarno je moguće isporučiti dobre usluge”, poručio je Johnston.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...