Skupštinska većina: Pet stranaka u Tuzlanskom kantonu dogovorile formiranje vlasti

preporučujemo

Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Naša stranka, Savez za bolju budućnost i Stranka za BiH dogovorili su zajednički blok koji u svom kapacitetu od 19 zastupničkih mjesta obezbjeđuje funkcionisanje skupštinske većine u TK. U narednom periodu ovi politički subjekti će pristupiti izradi zajedničkog programa za djelovanje skupštinske većine. Slijedi formiranje zajedničke grupe za usaglašavanje programskih ciljeva svih pet stranaka.

„U toj radnoj grupi ćemo definisati one stvari koje su zajedničke za svih pet političkih subjekata. Znači tražit ćem, matematički rečeno presijek pet skupova“, izjavio je Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a.  

Bijedić je kazao da vjeruje da je ova koalicija, iako sa 19 poslanika, stabilna i da može napraviti stabilnu vlast u Tuzlanskom kantonu u naredne četiri godine. Naglasio je da je političko usaglašavanje stranaka koje će činiti koalicioni blok trenutno jedina tema pregovora, te da nije bilo govora o raspodijeli fotelja.

„Vodimo aktivnosti, pregovore, razgovore da ne bismo došli u situaciju da na prvoj prepreci u funkcionisanju nove vlade i skupštinske većine dođe do pada vlade. Znači idemo stabilnim putem, kazao je Bijedić.  

Iako će biti dio skupštinske većine, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a Bahrudin Hadžiefendić kazao je da je upitno da li će SBB uopće participirati u izvršnoj vlasti.

„Organi stranke, predsjedništvo i glavni odbor će donijeti odluku da li ćemo ići na ministartsve pozicije ili izvršnu vlast ili ćemo samo biti dio većine u Skupštini TK, dakle dio zakonodavne vlasti“, kazao je Hadžiefendić.

Admir Hrustanović, potpredsjednik Kantonalnog odbora SBiH kazao je da su programski ciljevi Stranke za BiH 80-90% slični idejama ove četiri stranke koje učestvuju u građanskom blok. 

„Mi bezuslovno dajemo punu podršku ovoj koaliciji, ovom bloku od pet stranaka i u narednom periodu ćemo ići na stvaranje zajedničkih ideja“, izjavio je Hrustanović.  

Inicijativu za formiranje ljevičarski i građanski orjentisane koalicije pokrenuo je SDP a poziv za pregovore prvi su dobili Naša stranka i DF sa kojima je prije sedam dana postignut dogovor o formiranju koalicije koja će uključivati i danas zvanično pridružene SBB i SzBiH, objavila je RTV Slon.

Najnovije

Španija odobrila vakcinu protiv COVID-a za djecu u dobi od 5 do 11 godina

Špansko ministarstvo zdravlja dalo je u utorak zeleno svjetlo za djecu između 5 i 11 godina da se vakcinišu...