Sladić objavio prognozu: Dolaze nam hladne arktične zračne mase

182

Popularni meteorolog Nedim Sladić objavio je dugoročniju vremensku prognozu.

Kaže da su pred nama hladni zimski dani. Evo njegove prognoze:

Prema trenutnoj analizi prognoznih modela cijela druga dekada mjeseca januara je hladnija od višegodišnjeg prosjeka, a snijega će u narednim danima, osim u subotu do večernjih sati, biti u svim područjima Bosne, izuzev Hercegovine gdje se prognozira kiša. Naročito se ovo odnosi za nedjelju kada usljed utjecaja ciklonalne aktivnosti s juga Mediterana u našu zemlju pristiže veća količina vlažnog i nestabilnog zraka zbog kojih će biti padavina, jačih u nedjelju navečer, na jugu nerijetko i obilnijih, pri čemu će se stvoriti snježni pokrivač između 5 i 15 u nižim područjima, u centralnim područjima često i oko 20 cm, u višim područjima, a naročito na planinama i iznad 30 cm.

 

Sredinom sedmice prognozira se veći priliv hladne arktičke zračne mase prema jugoistoku Evrope usljed pružanja ogranka povišenog tlaka zraka sa sjeverozapada, a jutarnje temperature zraka od sredine sedmice mogu se i u nizinama spustiti mjestimice i ispod -11 °C. Naročito se ovo odnosi za noći u kojima bude vedrine, koja u kombinaciji sa snijegom na tlu i slabim vjetrom pogoduje većem i bržem hlađenju prizemnog sloja zraka. Ovo nisu dobre vijesti za područja na kojima se nalaze trenutno migranti koji dočekuju jutro pod otvorenim nebom, a ni za područja oko Petrinje i Siska koja su pogođena razornim potresom.

Neka ovo bude neki dobronamjerni apel/molba. Predstoje hladnoće koje sredinom iduće sedmice mogu za kratki vremenski period izazvati hipotermiju usljed dugotrajnog izlaganja hladnoći koja može dovesti nažalost i do neželjenih posljedica.

Nadležni, pripremite im neko dostojno, toplo skrovište jer će im se tegobe dodatno usložniti sa nadolazećom studeni, napisao je Sladić.