Slovenija među zemljama sa najmanjom stopom smrtnosti beba

Preporučujemo

Rizik od umiranja kod novorođenih beba nešto je niži nego što je u Šri Lanki i Ukrajini, tvrdi Unicef.

Kako kaže ova UN-ova organizacija, u svijetu svake minute umre pet novorođenih beba ili oko 2,6 miliona svake godine. Navodi se kako je ovo jako visoka stopa.

- -

Milioni beba udahnu prvi i posljednji dah iste sekunde.

Bebe koje su rođene u Sloveniji, Japanu, Signapuru i na Islandu imaju najveće šanse da prežive, dok one rođene u Pakistanu, Centralnoj Afričkoj Republici i Afganistanu imaju najmanje šanse.

Beba koja je rođena u Pakistanu ima 50 puta veće šanse da će umrijeti nego onda koja je rođena u Japanu, tvrde istraživanja.

Ipak, isto istraživanje je pokazalo da djeca rođena u SAD i u Kuvajtu imaju sličnu stopu mortaliteta kao i u Šri Lanki i u Ukrajini.

- -

Ruanda je jedna od zemalja sa najnižom stopom smrtnosti, zahvaljujući jakom zdravstvenom sistemu, gdje se broj od 41 smrti 1990. godine smanjio na 17 2016. godine.

Bebe koje su rodile majke bez obrazovanja imaju skoro dva puta veći rizik umiranja nego one koje imaju majke sa osnovnim obrazovanjem.

Uzrok smrti su većinom komplikacije tokom rođenja te pojedine infekcije, a većina se i može spriječiti – čistom vodom, dojenjem, ishranom…

I dok u Norveškoj postoji 218 doktora i medicinskih sestara na 10.000 ljudi, u Somaliiji je taj broj samo jedan doktor na 10.000 ljudi.

(I.S.)

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...