Slučaj pljačke Pošte u Sarajevu: Zbog propusta krim-tehničara nije se mogao utvrditi DNA optuženih

Preporučujemo

Zbog propusta krim-tehničara MUP-a KS-a Elmira Karahasanović, vještak biološke struke, nije mogla utvrditi da li se DNA optuženih Sabahudina Silajđije, Elvisa Pašalića, Belmira Ahmetovića, Arnela i Edina Silajđije, te Ervina Tašakovića nalaze na šteci vrata šalter-sale, metalnoj stolici i polomljenoj ručki ladice, odakle su izuzeti tragovi nakon pljačke Pošte u Sarajevu 23. januara 2015.

Na suđenju Sabahudinu Silajđiji, zvanom Debeli, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, vještakinja biološke struke pojasnila je da su izuzeti tragovi sa ovih predmeta trebali biti upoređeni sa nespornim tragovima bukalne sluznice uzetih iz usta optuženih. Međutim, analizom je ustanovljeno da je i u spornim uzorcima bila nedovoljna količina DNA molekula, a da je svih šest nespornih uzoraka bukalne sluznice bilo nepodobno za vještačenje usljed propadanja biološkog materijala. Tako se nisu mogli napraviti DNA profili i međusobno upoređivati, jer su uzorci bukalne sluznice bili degradirani.

Na istom ročištu je Fatima Omerspahić, vještak-balističar MUP-a KS-a, pojasnila da joj je dostavljeno na analizu nekoliko patika i jedna poluduboka čizma kako bi se napravilo poređenje otisaka stopala sa spornim otiscima stopala uzetih tokom uviđaja 23. januara 2015. nakon pljačke Pošte, piše Oslobođenje.

Vještakinja je istakla da je vizuelnim upoređivanjem utvrdila da otisak samo jedne patike odgovara u potpunosti otiscima uzetim tokom uviđaja sa lica mjesta. Silajđija je optužen da je kao vozač učestvovao u 10 razbojništava te dvije paljevine vozila.

Suđenje se nastavlja 23. februara.

Najnovije

Danas počinje prodaja ulaznica za 28. SFF

Danas u 10 sati u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje prodaja ulaznica za filmove...