Slučaj Yahoo: Haker osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu

preporučujemo

 Kanadski haker je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) osuđen na pet godina zatvora zbog optužbi za učešće u cyber napadima ruske obavještajne službe na Yahoo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sudac Vince Chhabria na ročištu u San Franciscu Karimu Baratovom pored zatvora, odredio je i novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Američko Ministarstvo pravde saopćilo je kako je 23-godišnji Baratov zbog optužbi za hakiranje i industrijsku špijunažu prošle godine izručen SAD-u.

Američke vlasti su prošle godine pokrenule sudski postupak protiv četiri osobe, uključujući dva ruska obavještajca zbog optužbi da su cyber napadima ukrali lične podatke o 500 miliona korisnika Yahooa.

Ruski državljani Dmitry Aleksandrovich Dokuchaev, Igor Anatolyevich Sushchin i Alexsey Alexseyevich, kao i državljanin Kazahstana i Kanade Karim Baratov ušli su u sistem Yahooa i ukrali lične podatke najmanje 500 miliona korisnika.

Najnovije

Vuk Jeremić praunuk Nurije Pozderca usred Beograda negirao genocid u Srebrenici

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (čiji je predsednik Vuk Jeremić, lider Narodne stranke) u saradnji sa Pravnim...