Smjenjenoj južnokorejskoj predsjednici zbog korupcije prijeti 30 godina zatvora

Preporučujemo

Južnokorejsko  tužilaštvo zatražilo je 30 godina zatvora za smjenjenu predsjednicu Park Geun-hye na suđenju za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Smjenu 66-godišnje Park potvrdio je u martu 2017. najviši pravosudni sud u zemlji u okviru korupcijskog skandala.

Park je već gotovo godinu dana u pritvoru, prenosi bljesak-info.

“Zahtijevamo od suda da izrekne zatvorsku kaznu od 30 godina te novčanu od 118,5 milijardi wona (89 miliona eura) protiv optužene koju treba smatrati krajnje odgovornom za skandal u svojstvu 18. predsjednice ove zemlje”, objavilo je tužilaštvo u saopštenju pročitanom na saslušanju.

Tužilaštvo optužuje Park da je pristala ili se dala nagovoriti u dosluhu s pomoćnicom iz sjene Choi Soon-sil na mito od ukupno 59,2 milijarde wona od tri južnokorejska konglomerata – Samsung, Lotte i SK, u zamjenu za političke usluge.

Bivša šefica države optužena je da je natjerala 18 velikih firmi da “daju” ukupno 77,4 milijarde wona dvjema sumnjivim zakladama pod kontrolom Choi.

Sud središnjeg okruga Seula nedavno je osudio Choi Soon-sil na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, korupcije i miješanje u državne poslove.

Najnovije

Građani bez lijekova: Vlada FBiH u Fond solidarnosti uplatila samo 20 posto sredstava!

Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva, koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, su...