Smjenjenoj južnokorejskoj predsjednici zbog korupcije prijeti 30 godina zatvora

Preporučujemo

Južnokorejsko  tužilaštvo zatražilo je 30 godina zatvora za smjenjenu predsjednicu Park Geun-hye na suđenju za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Smjenu 66-godišnje Park potvrdio je u martu 2017. najviši pravosudni sud u zemlji u okviru korupcijskog skandala.

- -

Park je već gotovo godinu dana u pritvoru, prenosi bljesak-info.

“Zahtijevamo od suda da izrekne zatvorsku kaznu od 30 godina te novčanu od 118,5 milijardi wona (89 miliona eura) protiv optužene koju treba smatrati krajnje odgovornom za skandal u svojstvu 18. predsjednice ove zemlje”, objavilo je tužilaštvo u saopštenju pročitanom na saslušanju.

Tužilaštvo optužuje Park da je pristala ili se dala nagovoriti u dosluhu s pomoćnicom iz sjene Choi Soon-sil na mito od ukupno 59,2 milijarde wona od tri južnokorejska konglomerata – Samsung, Lotte i SK, u zamjenu za političke usluge.

Bivša šefica države optužena je da je natjerala 18 velikih firmi da “daju” ukupno 77,4 milijarde wona dvjema sumnjivim zakladama pod kontrolom Choi.

- -

Sud središnjeg okruga Seula nedavno je osudio Choi Soon-sil na 20 godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, korupcije i miješanje u državne poslove.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...