Snažan zemljotres pogodio Japan, troje mrtvih i najmanje 200 povrijeđenih

Preporučujemo

Najmanje je troje mrtvih, a nekoliko ljudi je u kritičnom stanju nakon urušavanja zidova poslije zemljotresa snage 6,1 po Richteru koji je danas pogodio grad Osaku na zapadu Japana, objavila je televizija NHK. BBC javlja kako je najmanje 200 povrijeđenih.

Japan ne potvrđuje smrtne slučajeve do službene istrage, no NHK prenosi kako je za sada poznato da je u urušavanju zidova poginulo najmanje troje ljudi, među njima 80-godišnjak i 9-godišnja djevojčica.

- -

Potres je drugi najveći japanski grad pogodio prije 8 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme odlaska stanovnika na posao, piše BBC.

Premijer Shinzo Abe rekao je kako vlada procjenjuje štetu i kako joj je najveći prioritet sigurnost građana.

Epicentar potresa bio je u sjevernom dijelu prefekture, a japanska meteorološka agencija objavila je da mu je snaga bila 6,1 stupanj po Richteru. Nije izdano upozorenje o tsunamiju.

Nuklearne elektrane nisu u opasnosti, no više od 170 hiljada kućanstava ostalo je bez električne energije, otkrila je lokalna firma.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...