Snijeg stigao i u BiH: Prve pahulje u Bihaću značajno snizile temperaturu

Preporučujemo

Na sjeverozapadu Bosne, u poslijepodnevnim satima, počeo je padati gust snijeg, koji je vrlo brzo stvorio pokrivač visine između pet i deset centimetara na većem području Krajine.

Sniježnim padavinama najviše je pogođen Unsko-sanski kanton, no za razliku od zemalja u regiji, na području Bosne i Hercegovine snijeg nije prouzrokovao velike probleme, niti u saobraćaju, ni u snabdijevanju električnom energijom. Ipak, Bihać je u poslijepodnevnim satima postao najhladniji grad u BiH, prenosi Krajina.ba.

- -

Naime, temperatura u ovom gradu tokom poslijepodnevnih sati spustila se na ništicu, što je velika promjena nakon januarskih temperatura koje su u prosjeku iznosile oko 15 stepeni Celzijusa.

Prema riječima meteorologa, velike oscilacije u temperaturama i vremenskim (ne)prilikama očekivane su u februaru, a ovo je samo uvertira za zimu koja tek dolazi u Unsko-sanski kanton.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavili su da će sutra prije podne snijeg ili susnježica biti najizgledniji u Krajini, zapadnim i sjevernim područjima Bosne, dok će u ostatku zemlje padati kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana postepen pad temperature zraka u centralnim i sjeveroistočnim područjima će usloviti prelazak kiše u susnježicu ili snijeg.

Prognozirana količina padavina se većinom kreće između 20 i 40 litara po metru kvadratnom. U Krajini, centralnim, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne lokalno može pasti i do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini se većinom prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, s tim što lokalno može pasti i do 120 litara kiše.

- -

U subotu u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim i istočnim područjima Bosne su izgledni i olujni udari juga brzine 70 do 90 km/h zbog čega je izdato narandžasto upozorenje, piše radiosarajevo.ba.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...