Šokantni detalji: Mamić priznao da je Debevcu poklonio sat od 15.000 eura, predsjednik Suda BiH dobio i auto na poklon

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH je predložilo produženje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Na ročištu su iznesena poprilično šokantna saznanja tužitelja, ali i pročitani iskazi svjedoka.

Kod prve tačke na današnjem ročištu je javnost isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala jedna uposlenica Suda BiH kako bi se zaštitio njen integritet.

- -

U drugoj tački, navedeno je kako je Debevec primio na poklon automobil autokuće iz Ljubuškog “Kramar” protiv koje se u periodu od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka pred Sudom BiH. On je navodno uzeo automobil Polo u vrijednosti od oko 15 hiljada KM.

Debevec je ovo vozilo registrovao na ime sestre svoje supruge, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Ranko Debevec zamolio da registruje na njeno ime. U svom daljem izlaganju, tužiteljica Bojana Jolović je kazala kako je ovo auto bilo nemoguće pronaći nakon 20. decembra (tada je, inače, određen pritvor Debevcu i Mehmadiću) te da je posljednji put viđen na jednoj raskrsnici prema Sokocu. Daljim radnjama u daljoj istrazi, auto je pronađen u servisu “Terzić”, prikriven folijom.

Svoj iskaz je u SIPA-i dao i jedan uposlenik ovog servisa koji je rekao da je sa automobila skinuta oznaka servisa iz Ljubuškog što je, kako je rekla tužiteljica, jasno da se radilo o prikrivanju dokaza.

Treća tačka se odnosi na bjegunca od hrvatskog pravosuđa, bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića. koji je dao iskaz u SIPA-i.

- -

Istražitelji nisu utvrdili kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Grude. Inače, predsjednika Suda BiH u svim službenim putovanjima vozi službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Debevec je navodno od Mamića primio poklon, a riječ je o satu u vrijednosti 15.000 eura i Zdravko Mamić je rekao istražiteljima SIPA-e da je to “simbolični poklon” koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, “znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka”.

“Sat od 15.000 eura nikako ne može biti simboličan poklon”, riječi su tužiteljice Jolović.

Tužitelji su iznijeli saznanja da se Ranko Debevec sastajao i sa Đorđeom Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini. Također su naveli da je Debevec imao sastanke i sa Mladenom Lučićem koji je u to vrijeme imao status osumnjičenog.

Tužiteljica je spominjala i sastanke u Španiji kojima je prisustvovao Ranko Debevec, ali se to ne odnosi na ove istražne radnje već će biti predmet budućih te nije bilo detaljnog opisa ovih sastanaka, kao i njihovih povoda. Osim toga, tužiteljica je naglasila da do sada još uvijek nije pronađen telefon koji je koristio Debevec što dovodi do toga da je Debevec svjesno činio krivična djela i momentalno radio na prikrivanju dokaza.

Kada je u pitanju drugi osumnjičeni, Osman Mehmedagić, tužitelji su rekli da je saslušan Denis Stojnić u vezi sa sumnjama da mu je Mehmedagić izdao iskaznicu OSA-e i da je organizovao fizičke napade na određene osobe i paljevine automobila.

Podsjećamo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine.

Glavni državni tužitelj Milanko Kajganić koji je kazao da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Na današnjem ročištu, tužiteljica Jolović je saopćila da se Debevec sumnjiči za zloupotrebu položaja, krivotvorenje isprava, lažno predstavljanje, primanje dara i drugih oblika koristi te trgovinu uticajem.

Mehmedagić se sumnjiči za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave.

 

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...