Stoltenberg: Ako dozvolimo Putinu pobjedu to će svijet učiniti opasnim, a NATO ranjivim

Preporučujemo

Ministri odbrane NATO-a sastali su se u Briselu, no razgovori su zasjenjeni komentarima bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća svoje račune.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predsjedava sastankom ministara odbrane NATO-a u sjedištu Alijanse u Briselu gdje se vode razgovori o potrošnji na odbranu, proizvodnji municije i podršci Ukrajini te cilju NATO-a da potroši 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu.

- -

Stoltenberg je naznačio da kašnjenje u donošenju nove američke pomoći Ukrajini već šteti snagama Kijeva na vojnom polju.

“Već vidimo utjecaj činjenice da SAD nisu bile u stanju da donesu odluku, ali očekujem da će se Kongres i Predstavnički dom dogovoriti o nastavku podrške Ukrajini. Ako dozvolimo predsjedniku Putinu da pobijedi, to neće biti samo loše za Ukrajince, tragedija za Ukrajince, već će biti i opasno za nas. To će učiniti svijet još opasnijim, a nas ranjivijim”, rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a.

Stoltenberg, koji je prije tri sedmice posjetio SAD, rekao je da je razgovarao sa demokratskim i republikanskim kongresmenima i da postoji “široki dogovor za trajnu podršku”.

Američki Senat je u utorak odobrio paket od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan sa priličnom razlikom, ali je predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, saveznik Donalda Trumpa, odbio da ga stavi na glasanje u donjem domu.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...