ŠPIJUNSKA AFERA TRESE BRUXELLES: Željana Zovko hitno morala predati mobitel službama sigurnosti

Preporučujemo

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) dobila je u srijedu obavijest da žurno preda svoj mobitel službi za informatičku sigurnost na provjeru je li “inficiran” špijunskim softverom – onim koji bez znanja korisnika šalje informacije s njegova uređaja trećoj strani.

Nije bila jedina – tog dana su na pregled otišli mobiteli svih članova pododbora Europskog parlamenta – onoga za sigurnost i odbranu (SEDE). Alarm koji je potaknuo ovakvu reakciju izazvalo je otkriće da su na dva mobitela članova tog pododbora pronađeni tragovi hakiranja, odnosno upada i prikupljanja informacija. Koje je porijeklo i čiji je softver prikupljao podatke od europskih zastupnika i kome ih je slao – a “uobičajeni sumnjivac” prvenstveno je Rusija, drži se – zasad – u tajnosti.

- -

“Nije bila rutinska provjera, već smo primili žurnu obavijest da odnesemo mobitele na pregled. Moj su pregledali i u redu je. Imamo problem s upadima u mrežu, a mi smo najosjetljiviji odbor”, potvrdila je Željana Zovko za Večernji list koja kaže i da se očekuje sve više sličnih kibernetičkih napada.

Europarlamentarci, kao i drugi EU dužnosnici i djelatnici, već su ranije upozoreni na postojanje opasnosti od špijunskih i sličnih softvera. Najkraća definicija špijunskog softvera (spyware) kaže da je to zlonamjerni softver (malware) koji ulazi u uređaj korisnika, prikuplja podatke te ih šalje trećim stranama bez pristanka i, naravno, znanja, korisnika.

Najviše su na udaru osobe koje su povezane s osjetljivim portfeljima, kao što su sigurnost i obrana, posebno u ovako osjetljivom geopolitičkom trenutku, a očekuje se da će problem kibernetičke sigurnosti biti još izraženiji kako se približavaju europski izbori.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...