Sporazum Vlade TK i sindikata: Osnovna plaća profesora u srednjoj školi 1.050 KM

Preporučujemo

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) danas je sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja potpisala sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata prosvjetnim radnicima i uposlenima u ustanovama kulture koji se finansiraju iz budžeta TK, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Admira Terzića iz Sindikata srednjeg i visokog odgoja, nauke i kulture BiH, osnovna plaća profesora zaposlenog u srednjoj školi umjesto sadašnje 984 KM, od januara iduće godine trebala bi iznositi 1.050 KM.

“Današnji sporazum je nastavak naših pregovora započetih u novembru prošle godine kada smo povećali osnovicu za 6,25 posto. Pregovori su trajali duže od dva mjeseca i iako je i ovo relativno nisko primanje, treba imati na umu da je ovo proces koji se nastavlja i već oko Nove godine ćemo ponovo razgovarati šta je sa osnovicom, kako bismo vidjeli ima li prostora za nove pomake”, naveo je Terzić.

Ukupan broj uposlenih koji će biti obuhvaćen ovim sporazumom je, naveli su iz sindikata, oko 6.500 osoba, dok će se za njih, kao i uposlene u institucijama kulture, na godišnjem nivou iz budžeta TK izdvajati dodatnih oko 6.000.000 KM.

“Najvažniji dio sporazuma je da su koeficijenti svih zaposlenih povećani za 6,5 posto, odnosno plaće uposlenika su veće. Konačno, ove godine, nakon više od deset godina, počelo se razgovarati o povećanju plaća u osnovnom odgoju i obrazovanju. Ovo je realno stanje koje se moglo dogovoriti i u tom smo dijelu zadovoljni. Napominjem da smo tehničkom osoblju do sada dva puta povećavali plaće, a i u budućnosti ćemo raditi na tome”, istaknuo je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja. Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK, ističe da se povećanjem plaća prosvjetnim radnicima vraća dignitet.

“Radili smo na dodatnom poboljšanju materijalnog statusa i poboljšanju uslova infrastrukture. Ove smo godine 3,5 miliona KM implementirali u različite projekte, od kojih su mnogi u završnoj fazi. Materijalni status, kao i pitanje porodilja u obrazovanju će se riješiti, jer je pronatalitetna politika važna, a nastavit ćemo i rad u vezi sa kolektivnim ugovorima˝, izjavio je Muratović. No, sindikati pojedinih srednjih škola i gimnazija u TK ne slažu se sa danas potpisanim sporazumom. Oni predlažu da se odluka o prihvatanju koeficijenta od 6,5 posto odmah povuče jer je izglasana od samo sedam članova Kantonalnog odbora, koji ukupno broji 22 člana. Sindikalna organizacija tuzlanske gimnazije ‘Meša Selimović’ se protivi jednostranom odlučivanju Kantonalnog odbora, a da pri tome uposlenici u osnovnim organizacijama nisu upoznati sa zahtjevima i tokom pregovora”, naveli su iz ove sindikalne organizacije.

Terzić je negirao da Kantonalni odbor nije imao većinu, odnosno, rekao je od 15 prisutnih osam je glasalo i imali su podršku i ovlast za potpisivanje odluke.

Terzić je također naveo i da su pregovori tekli bez previše buke, te je rekao da sindikalne organizacije gimnazija možda nisu ni imale dovoljno informacija, ali će se u budućnosti više komunicirati i raditi na upoznavanju uposlenih o takvim potezima.

Najnovije

Tri prsta, Dodik i Putin: Kako su Gorica i Igor Dodik pratili rezultate izbora

Rezultati izbora nisu potvrđeni. Neke stvari su jasne, poput ubjedljivog poraza Bakira Izetbegovića i pobjeda Komšića i Cvijanović u...