Šta donose dopune Zakona o policijskim službenicima FBiH

Preporučujemo

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima FBiH u fokusu je javnosti, a posebno policijskih službenika Federacije BiH. Prijedlog je sačinila Vlada Federacije, a uskoro će ovaj priejdlog doći i pred zastupnike Parlamenta FBiH.

Ovim prijedlogom omogućuju se posebni uslovi penzionisanja za policijske službenike koji su u tom svojstvu neprekidno proveli najmanje 15 godine, te koji su u trenutku sticanja uslova za penziju bili i dalje uposleni kao policijski službenici, prenosi NAP.

- -

Lični koeficijent koji se ovim zakonom propisuje utvrđuje se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Prema predloženoj dopuni, u Zakonu o policijskim službenicima FBiH dodaje se još dva člana.

Članom 104a. propisuju se uslovi za sticanje prava na penziju policijskih službenika i prema ovom članu pravo na penziju pod uslovima predviđenim ovim zakonom imaju policijski službenici koji su imali najmanje 15 godina neprekidnog staža u svojstvu policijskog službenika i koji su u vrijeme sticanja prava na penziju imali svojstvo policijskog službenika.

Pored službenika koji ispunjavaju ove uslove po ovom zakonu moći će se penzionisati i službenici koji su zbog povreda uzrokovanih neposrednim izvršenjem službenih poslova i zadataka proglašeni invalidima 1. kategorije.

- -

Članom 104b. propisuje se da će se poseban staž (vrijeme provedeno u Armiji BiH, HVO-u ili organima unutrašnjih poslova u periodu između 30. aprila 1991. godine do 22. decembra 1995. godine) iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunavati u staž osiguranja za policijskog službenika, uz pismenu saglasnost.

Lični koeficijent koji se ovim zakonom propisuje utvrđuje se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, koje su za policijskog službenika najpovoljnije.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...